TEST SOFTWARE > CAUTARE
WHERE IS IT?
Are un nume care spune tot. Daca ii dai informatiile corecte nu va mai trebui sa-ti pui de un milion de ori intrebarea "Unde oi fi bagat discul ala?"
INTERFATA. Aceasta este interfata software-ului Where is it, creat de Robert Galle. Sub bara de meniuri si cea de unelte, fereastra de navigare este impartita in doua: in partea stanga se gasesc
cataloagele create, iar in partea dreapta puteti explora continutul lor.
Din bara de unelte puteti crea un nou catalog, deschide un catalog existent, salva catalogul curent, genera un raport despre catalog, cauta in cataloage, sorta fisierele si accesa cu un singur click anumite optiuni prezente in meniuri.
CATALOAGE. Din meniul File puteti crea, deschide, salva si inchide un catalog. Restul optiunilor va dau posibilitatea sa adaugati comentarii unui grup de cataloage, sa vizualizati informatiile despre catalogul deschis, sa creati rapoarte, sa trimiteti catalogul prin e-mail si sa parasiti Where is IT.
Functia Report Generator va ajuta sa creati un raport care va contine date despre un catalog si fisierele care il compun. Raportul poate fi exportat in format ASCII, XLS, RTF, HTML, CSV, SYLK, SQL si XML.
IMPRUMUTURI. Pentru a adauga o noua imagine de disc sau un grup de discuri folositi functiile Add/Update Disk Image, respectiv Add New Disc Group. Tot de aici puteti asocia o imagine sugestiva pentru fiecare disc pentru a fi mai usor de recunoscut.
Optiunile de remarcat sunt importarea detaliilor despre filme de pe site-ul IMDB (Internet Movie Database) si Lending Disks, care va permite sa pastrati evidenta discurilor imprumutate, cu setarea datei imprumutului si a comentariilor, daca sunt necesare.
VIZUALIZARE. Organizarea modului de vizualizare si de sortare a elementelor unui catalog poate fi schimbata din Meniul View, a carui structura este similara celei folosite de Windows Explorer. Puteti seta detaliile afisate pentru fiecare element cu optiunea Columns Setup.
Daca doriti sa localizati rapid un element din catalog, activati functia Locate in Catalog. Fereastra de cautare va aparea deasupra coloanei din dreapta si aici veti putea introduce cuvinte pentru localizarea elementului dorit.
CAUTARE. Pentru o cautare avansata incercati optiunea Search for Items din meniul Search. Cautarea se poate face doar pe un anumit disc sau folder (Find on this Disk sau Find in this Folder). De asemenea mai puteti cauta si copii ale aceluiasi fisier. Optiunea Compare to Media scaneaza continutul discului pentru a detecta eventuale schimbari care nu sunt prezente in catalog. Compare Files to Catalog compara continutul unui folder cu cel al unui catalog si detecteaza fisierele noi sau schimbate.
UTILIZATORI. O mare parte a optiunilor din meniul Actions pot fi accesate printr-un click dreapta de mouse. Puteti naviga catre folderul anterior, deschide fisierul in Windows Explorer, vizualiza sau lansa fisierul daca discul care il contine este conectat. Cu User List puteti adauga fisiere sau foldere intr-o lista pentru a le putea modifica pe toate in acelasi timp sau pentru a crea un raport. Din submeniul File Management extrageti, copiati, mutati, redenumiti sau stergeti fisiere.
SETARI. Functia General Settings din meniul Options contine toate celalte componente ale meniului. Daca nu stiti exact ce cautati, este mai simplu sa accesati General Settings si apoi sa derulati lista de optiuni in cautarea parametrului dorit. Pentru o configurare rapida a optiunilor de baza rulati wizardul Quick Setup. Cu acesta puteti selecta limba, locatia fisierelor catalog, citirea arhivelor, a fisierelor care nu doriti sa fie incluse in catalog, al pluginurilor si locatia fisierelor temporare.
OPTIUNI. In sectiunea General Settings puteti modifica optiunile referitoare la cataloage, programele externe si fisierele temporare. Puteti configura Where is it sa deschida automat un catalog cand este pornit din submeniul Catalogs.
Tot in Catalogs setati locatia cataloagelor, intervalul de timp dupa care acestea sunt salvate automat si crearea de fisiere backup pentru cataloage. External programs va permite sa selectati alte programe pentru vizualizare sau protectie antivirus.
PERSONALIZARE. Setarile de limba si afisare se gasesc in sectiunea User Interface. De aici puteti personaliza lookul Where is it (butoane, fonturi, culori, efecte) si adauga sau elimina obiecte din bara de unelte. Optiunile ramase se refera la tipurile de fisiere, setarile imaginii de disc, a arhivelor, pluginurilor si modulelor incarcate de Where is it la pornire.
Modificarea acestor optiuni nu este recomandata, deoarece poate afecta functionarea corecta a programului.
CDTREE 3.1.4
CdTree este un program de indexare foarte simplu de utilizat, dar limitat in lista de functii si optiuni. Pe langa gruparea fisierelor si folderelor in cataloage, mai puteti imprima si exporta datele (in format CSV, XLS, XML si HTML) si proteja accesul la un catalog cu o parola. Programul va permite sa modificati total interfata (skinurile), icoanele si modul de afisare a acestora (similar celui din Windows Explorer). Puteti crea cataloage goale, fara a scana continutul volumelor. CdTree va permite de asemenea sa creati categorii pe care le puteti ulterior asocia cataloagelor. Sistemul de documentatie este bine pus la punct si este accesibil oricarui utilizator.
Datorita usurintei in folosire si vitezei cu care scaneaza volumele poate fi o alternativa pentru utilizatorii care prefera un instrument de indexare simplu si rapid.
ADVANCED DISK CATALOG
Advanced Disk Catalog se situeaza ca grad de complexitate intre CdTree si Where is it. Programul poate extrage descrierea fisierelor (de tip audio, arhive, documente Office, PDF sau HTML) si folderelor din fisierele dedicate (.nfo, file_id.diz). De asemenea, puteti compara continutul volumelor cu inregistrarile din catalog pentru a detecta eventuale schimbari si cauta fisierele duplicate. Advanced Disk Catalog poate fi setat sa caute in arhive, sa utilizeze alte programe pentru navigare si protectie antivirus (in loc de Windows Explorer si antivirusul implicit de pe sistemul dumneavoastra). Datele pot fi exportate in format CSV, DBF, SQL si XML. Dezavantajele sunt o viteza de scanare a volumelor foarte scazuta si resursele consumate in timpul cautarii (sistemul este aproape blocat). Documentatia este bine conceputa si acopera toate functiile si optiunile oferite de Advanced Disk Catalog.