x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cenzura in China si scandal in SUA - Companiile americane, acuzate de colaborationism

Cenzura in China si scandal in SUA - Companiile americane, acuzate de colaborationism

de Cristian Ionita    |    17 Feb 2006   •   00:00
Cenzura in China si scandal in SUA - Companiile americane, acuzate de colaborationism

Americanii incep sa-si faca griji ca regimul comunist chinez se foloseste de tehnologia lor pentru a-si strange disidentii cu usa. Reprezentantii Google, Yahoo, Microsoft si Cisco au fost chemati la audieri.

Cativa politicieni americani acuza Google, Yahoo, Microsoft si Cisco ca ajuta guvernul chinez sa cenzureze internetul. "Cooperarea cu tirania nu ar trebui imbratisata de dragul profitului", a decretat republicanul Christopher Smith, cu ocazia unei audieri tinute la Camera Reprezentantilor. Audierile au ca scop determinarea sefilor celor patru companii sa dea mai multe detalii despre afacerile pe care le fac in China. Disputa a pornit de la faptul ca Yahoo a oferit politiei informatii care au condus la arestarea si condamnarea unui jurnalist chinez care criticase autoritatile comuniste pentru abuzuri impotriva drepturilor omului. Versiunile in chineza ale motoarelor de cautare detinute de Google si Microsoft blocheaza cautarile referitoare la teme politice delicate, conformandu-se reglementarilor locale. Rolul Cisco nu este clar in aceasta poveste. Compania a anuntat ca "nu a conceput si nu a scos pe piata produse destinate cenzurii internetului".

DILEMA. Potrivit analistilor, cei care vor sa faca afaceri online in China au o mare dilema: nu pot risca sa piarda o piata extrem de importanta, dar risca in acelasi timp sa lase impresia ca ajuta China sa-si hartuiasca disidentii.

Companiile americane au in fata o piata cu 100 de milioane de utilizatori de internet, dar pentru a intra acolo trebuie sa se supuna legilor chineze. Iar guvernul chinez este foarte strict in privinta lucrurilor pe care utilizatorii internetului au voie sa le faca. Exista filtre care blocheaza accesul la o lista foarte lunga de site-uri al caror continut este considerat nepotrivit si reglementari care interzic continutul "subversiv" sau pornografic. La randul lor, furnizorii de servicii internet sunt obligati prin lege sa puna in aplicare cenzura.

×
Subiecte în articol: IT