Vara aceasta este cel mai calduros si mai secetos anotimp estival din ultimii 12 ani, se arata intr-un raport american. Potrivit US Drought Monitor, temperatura medie la sol si la suprafata oceanelor a fost, in iunie 2012, de patru ori mai mare fata de media secolului al XX-lea. Cercetatorii americani spun ca aproape fiecare regiune din Statele Unite prezinta risc de seceta sezoniera, ceea ce afecteaza calitatea si cantitatea apei potabile si, implicit, sanatatea omului si a mediului inconjurator.
Temperatura creste si precipitatiile descresc, iar expertii dau vina pe incalzirea globala cauzata de activitatile umane. Potrivit unui studiu realizat recent de NASA, verile sunt mult mai calde fata de aceleasi perioade de acum 20 de ani. James Hansen de la un institut de cercetare afiliat Agentiei Spatiale Americane spune ca, in 1988, a oferit Senatului SUA un raport privind incalzirea Planetei in anii care vor urma. Hansen afirma astazi ca previziunile sale initiale au fost extrem de optimiste, realitatea noastra cotidiana aratand, de fapt, ca incalzirea globala este mult mai catastrofala. Studiul NASA, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, cuprinde "observatii actuale ale evenimentelor climatice si temperaturilor de pana acum' si analizeaza ultimele sase decenii de temperaturi globale. Rezultatul i-a uluit pe specialisti: "o crestere surprinzatoare in frecventa verilor extrem de fierbinti'. Potrivit cercetatorilor, temperatura globala a crescut cu 0,8 grade Celsius in ultimul secol, iar evenimentele extreme sunt tot mai dese.
Efectele incalzirii globale se vad peste tot. Cele mai recente au fost raportate in statele din centru si vestul SUA. Aproximativ 40.000 de pesti din specia Scaphirhynchus platorynchus au murit in Iowa saptamana trecuta, dupa ce temperautra raului Des Moines a atins 36 grade Celsius. Autoritatile spun ca pagubele provocate se ridica la peste zece milioane de dolari, deoarece icrele acestor pesti sunt folosite pentru obtinerea caviarului. In Nebraska, canicula a ucis mii de sturioni, somni, crapi si alte specii din raul Platte, iar in Illinois, temperaturile mult prea mari au luat vietile a zeci de mii de bibani si somotei.
In incercarea disperata de a se lupta cu inclazirea globala, oamenii de stiinta de la Harvard cred ca au gasit solutia cea mai eficienta - racirea artificiala a Terrei. Doi geoingineri de la Harvard, David Keith si James Anderson, sustin ca eliberarea in atmosfera a tone de particule de sulfat care sa reflete lumina solara in spatiu ar putea sa ne mai racoreasca. Experimentul va avea loc aproximativ intr-un an.