x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CERN: Acceleratorul de particule va fi relansat în septembrie

CERN: Acceleratorul de particule va fi relansat în septembrie

de Cristian Ionescu    |    22 Iun 2009   •   00:00

Oficialii CERN au declarat că Large Hadron Collider (acceleratorul de particule) este programat să fie repornit în septembrie, cu o întarziere de aproape 3 săptămâni faţă de termenul anunţat iniţial



Reprezentanţii CERN au declarat că sunt în faza finală de testare a acceleratorului, având un ultim sector de verificat, în care sunt suspiciuni că ar putea fi câteva probleme. De asemenea, cercetătorii au îmbunătăţit sistemul de protecţie care declanşează evacuarea energiei magnetice stocate, măsură care ar trebui să evite supraîncălzirea sistemului de superconductori.

Acceleratorul a fost oprit pe 18 septembrie 2008, la doar o săptămână de la punerea în funcţiune, din cauza unei scurgeri de heliu. Defecţiunea s-a produs din cauza unor magneţi, care s-au topit, provocând un incident mecanic din care au rezultat scurgerile de heliu. CERN a dat asigurari că defecţiunea nu reprezintă un pericol pentru oameni sau mediul înconjurător.

Large Hadron Collider este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetări Nucleare CERN, între Munţii Alpi şi Munţii Jura, lângă Geneva. Construcţia a fost finalizată în mai 2008 şi a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o lungime de 27 km la 100 m sub pământ. LHC este considerat cel mai performant accelerator de particule din lume.

Acceleratorul a fost pus în funcţiune pe 10 septembrie 2008 şi a fost construit în colaborare cu peste opt sute de fizicieni din peste optzeci şi cinci de ţări precum şi în parteneriat cu sute de universităţi şi laboratoare importante.

×
Subiecte în articol: IT