Automobilele fără şofer vor mai avea nevoie de ceva timp înainte de a fi comercializate pe scară largă, însă în aşteptarea acelui moment, oamenii din prezent pot să profite de noile valize autonome pentru a călători într-o manieră mai relaxantă, informează AFP.
"Valizele-roboţi", prezentate în această săptămână la CES din Las Vegas, cel mai mare salon mondial dedicat produselor electronice pentru publicul larg, mizează pe anumite tehnologii (senzori, camere foto-video) deja folosite la bordul maşinilor autonome, pentru a rula singure pe şosele.
Tânăra companie americană Travelmate a creat o valiză controlată prin intermediul smartphone-urilor: ea poate să se deplaseze cu o viteză de 11 kilometri pe oră urmărindu-şi proprietarul, ocolind în acelaşi timp obstacolele întâlnite în cale.
"Este un adevărat robot care vă urmăreşte peste tot", a declarat Maximillian Kovtun, fondatorul companiei Travelmate.
Graţie inteligenţei artificiale, noul produs poate să ţină ritmul cu viteza de deplasare a proprietarului. "Oricât de repede veţi merge, valiza vă urmează. Dacă încetiniţi, va încetini şi ea. Dacă vă opriţi, se opreşte şi ea. Scopul este, bineînţeles, de a avea mâinile libere", a adăugat el, precizând că noile geamantane pot fi şi teleghidate precum dronele cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.
"De acum înainte, dacă doriţi să beţi o cafea în timp ce vă deplasaţi însoţit de o valiză, va fi posibil. Este benefic şi pentru oamenii cu handicap, cu deficienţe de vedere etc. Cred că există o piaţă majoră pentru un produs precum acesta", a adăugat patronul companiei americane, care prevede să îşi lanseze produsul în Statele Unite, luna viitoare, cu preţul de 1.100 de dolari, înainte de lansările din Europa şi Japonia.
Un start-up chinezesc, ForwardX, a avut o idee similară, însă valiza sa utilizează un software de recunoaştere facială, fără a mai avea nevoie să folosească o aplicaţie mobilă.
Inteligenţa artificială permite camerei sale video să "vadă" ca o fiinţă umană, iar valiza "se foloseşte de un algoritm de deplasare pentru a urma un traseu de deplasare liber de obstacole", a explicat fondatorul companiei, Nicholas Chee, prezentându-şi prototipul la CES 2018.
Această valiză, care este capabilă şi să recunoască mişcări şi poate să devină imobilă în mod automat, la nevoie, urmează să fie lansată pe piaţă la jumătatea anului 2018 cu un preţ mai mic de 1.000 de dolari.
Cele două modele de bagaj concepute de Travelmate şi ForwardX funcţionează cu baterii detaşabile. Acest aspect reprezintă o necesitate, deoarece bateriile litiu-ion nu pot fi plasate în cutii în Statele Unite, din cauza riscului de supraîncălzire şi de producere a unor incendii.AGERPRES