x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Citatie inside

Citatie inside

de Lucian Mandruta    |    01 Iul 2005   •   00:00

Stiti abtibildul acela cu Intel Inside? Ei bine, zilele astea a aparut intr-un loc neasteptat: pe un dosar. AMD a dat in judecata compania - pe care o acuza ca a incercat prin mijloace ilegale sa-i faca pe producatorii de PC-uri sa nu cumpere procesoarele sale.

Stiti abtibildul acela cu Intel Inside? Ei bine, zilele astea a aparut intr-un loc neasteptat: pe un dosar. AMD a dat in judecata compania - pe care o acuza ca a incercat prin mijloace ilegale sa-i faca pe producatorii de PC-uri sa nu cumpere procesoarele sale.
Va fi greu de demonstrat ca Intel a folosit acadeaua preturilor mici si biciul amenintarilor cu stoparea livrarilor pentru a convinge companii precum HP sau (in alte vremuri) Compaq. Chiar de s-ar fi intamplat asa, nimeni n-are interes sa recunoasca - multe dintre firmele de PC-uri sunt cotate la Bursa, iar investitorii nu vor fi milosi cu directorii care admit un pacat criminal. Pe de alta parte insa, nu e nevoie de un proces pentru a constata o realitate pe care chiar Intel si abtibildul lui o promoveaza obsesiv: compania e "inside" in majoritatea calculatoarelor personale de pe planeta.

Nu vorbim aici de calitatea si de viteza procesoarelor. Ci de un lucru cu mult mai important: lipsa de varietate. Daca ar fi sa facem o comparatie cu industria auto, ar fi ca si cand Mercedes, Audi, BMW sau Volvo ar avea toate aceleasi motoare, fabricate sa zicem de firma Motor SA. Compania asta ar decide cand masinile merita o noua generatie de propulsoare, cat costa un motor, unde si cum trebuie montat, ce accesorii sunt obligatorii si pana la urma cat costa masina. Mai mult decat atat, Motor SA, firma asta, e in bune relatii cu Sosele SA, constructorul de drumuri - care si el e unul singur pe lume. Nu doar ca firmele-s amice, e mai rau: masinile cu aceste motoare nu pot circula decat pe drumuri create special pentru ele de acest constructor...

Dar probabil ca ati mai auzit argumente similare pe Net. Procesul AMD oricum nu pune in discutie (asa cum si-ar dori anarhistii cibernetici), parteneriatul Windows-Intel - care, orice s-ar spune, a reusit sa faca din calculator un bun de consum de mare succes. AMD reclama insa metodele prin care Intel si-ar fi mentinut dominatia pe piata PC-urilor: negocieri discrete si intelegeri suspecte cu marii producatori. In schimbul preturilor reduse la procesoare, acestia ar fi fost de acord sa nu cumpere si marfa concurentei. AMD isi explica astfel lipsa de succes in a-si promova produse care, la un moment dat, erau mai bune decat ale Intel. Evident, paratul neaga acuzatiile si spune ca n-a folosit decat metode competitive agresive, dar legale. Oricum, va fi un proces de spectacol, mai greu si mai lung decat al lui Michael Jackson. Numai ca, de data asta, publicul e invitat sa ia parte si sa tina cu cineva: AMD a bagat multi bani intr-o campanie de PR in SUA, acolo unde a depus si dosarul. Pana la final, va propun un exercitiu fizic: cine crede ca Intel e baiat bun sa ridice mana sus! Nu, nu aia cu mouse-ul!

×
Subiecte în articol: IT