Japonezii au lansat de curănd la Tokyo un nou robot, care discută şi serveşte masa, anunţă Reuters.
Japonezii au lansat de curănd la Tokyo un nou robot, care discută şi serveşte masa, anunţă Reuters.Roboţelul, denumit Twendy-One, după un robot anterior, denumit Wendy, este alb perlat şi seamănă puţin cu E.T., indrăgitul personaj al lui Steven Spielberg. Asemănarea se datorează braţelor sale lungi şi a feţei turtite, cu ochii depărtaţi. Spre deosebire de strămoşii săi, Twendy-One este atăt de puternic incăt poate ridica un om din pat, dar şi atăt de delicat, incăt poate ţine o felie de păine fără să o sfărăme. "Este primul robot din lume cu un nivel atăt de inalt de sisteme integrate", a declarat Shigeki Sugano, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Waseda şi conducătorul proiectului Twendy-One. Robotul are o greutate de 111 kilograme şi o inălţime de 1,5 metri, fiind aproape la fel de inalt căt o femeie japoneză. Bugetul de care a dispus acest proiect se ridică la căteva milioane de dolari, iar constructorii robotului au avut nevoie de şapte ani pentru a pune la punct toate detaliile. Cu o mulţime de caracteristici high-tech, cum ar fi capacitatea de a vorbi şi cei 241 de senzori de presiune din fiecare mănă, Twendy-One se poate transforma intr-un prieten de nădejde sau poate ajuta in casă la fel de bine ca o menajeră. Cu măini moi şi flexibile, roboţelul japonez poate pregăti masa cănd eşti obosit, sau iţi poate aduce ketchup-ul din frigider cănd il rogi.
Shigeki Sugano speră să poată construi un robot asemănător lui Twendy-One, care să poate fi folosit şi de oamenii obişnuiţi, varianta actuală fiind foarte complicată şi dificil de utilizat chiar şi pentru creatorii săi. Ţelul lui Sugano este ca fraţii lui Twendy să fie capabili să lucreze in birouri, dar nu mai devreme de 2015. De asemenea, viitorii roboţi pot fi construiţi şi pentru a ajuta bătrănii. Peste căţiva ani nimeni nu se va mai mira dacă o mică maşinărie ii va servi masa şi ii va ura "poftă bună", sau dacă va fi ridicat din pat de menajera metalică, ce nu se va abţine să nu-i spună "Bună dimineaţa!"
Din păcate, mica maşinărie japoneză are şi o serie de deficienţe, cum ar fi faptul că spatele său, controlat de calculator se incinge foarte tare după fiecare demonstraţie. Creatorii săi au declarat că incă este un proiect in lucru şi mai trebuie imbunătăţite bateriile, care acum ii ţin in viaţă doar 15 minute. (A.Z.)