x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Competiţie în patru pentru licenţe 4G în Germania

Competiţie în patru pentru licenţe 4G în Germania

de Alexandru Radescu    |    11 Apr 2010   •   00:00

Germania este prima ţară din UE care deschide licitaţie pentru licenţe 4G. Mai mult consum de internet mobil, viteză mai mare, extinderea acoperirii broadband la nivel naţional, noi servicii pe baza tehnologiei wireless, iată câteva din mizele noii licenţe 4G.



Din 12 aprilie, telecomul german intră în "faza 4G" a tehnologiei wireless broadband. Şi-au anunţat participarea la licitaţie operatorii T-Mobile, Vodafone, O2 precum şi E-Plus.

Potrivit Reuters, Arbitrul telecom de pe piaţa germană a introdus în caietul licitaţiei atât frecvenţa de 800Mhz, cât şi cele din benzile 1.8GHz, 2.1GHz şi 2.6GHz.

La fel ca în cazul licitatţiei pentru 3G din 2000 (51 de miliarde de euro de la 6 operatori telecom), lupta pentru 4G se va desfăşura în mai multe runde, putând să dureze de la câteva zile la câteva săptămâni. După fiecare rundă, Autoritatea germană competentă va anunţa oferta cea mai bună şi numele ofertantului.

4G sau LTE (Long Term Evolution) oferă rate de date maxime de 173 Mbps în downlink şi 58 Mbps în uplink, ceea ce înseamnă în practică o viteză de 10 ori mai mare decât HSPA, tehnologia folosită în prezent pentru acces la Internet în mediu mobil.

×
Subiecte în articol: redactie