Noile tehnologii au facut ca divertismentul electronic sa capete din ce in ce mai multi adepti in randul tinerilor. In loc sa doarma, copiii petrec tot mai mult timp in fata computerelor sau consolelor pentru jocuri, avertizeaza cercetatorii englezi.
Copiii care au un computer in dormitor au mari probleme cu somnul, se arata intr-un studiu publicat recent de cercetatorii englezi. In cele mai grave cazuri, tinerii ajung sa piarda echivalentul somnului pe o luna intreaga in decursul unui an, potrivit publicatiei electronice Skynews.In prezent, unul din cinci copii, dintre cei care detin un computer, isi petrece mai putin timp dormind decat proprii parinti la aceeasi varsta. Timpul de somn al odraslelor este mai mic cu doua, pana la cinci ore. Cel putin asa reiese din interogarea a peste 1.000 de parinti care le-au instalat pustilor un calculator in camera de culcare.
Ce spun specialistii
Cercetatorii de la Universitatea Oxford spun ca, deocamdata, efectele acestui program de somn asupra sanatatii copiilor sunt necunoscute. âAceasta este prima generatie de copii bombardata cu atat de multe alternative la somn. Consecintele pe termen lung in materie de sanatate fizica si psihica pot fi doar ghicite", spune dr. Luci Wiggs, specialist in psihologia tinerilor.
Profesorul Jim Horne, seful laboratorului pentru cercetarea somnului de la Universitatea Loughborough, a declarat pentru BBC: âAvem intr-adevar o problema. A fost odata ca niciodata, cand dormitoarele erau destinate lecturii si somnului. Astazi au devenit locuri pentru distractie".
SMS pe sub plapuma
In afara de computere si divertismentul electronic, telefoanele mobile devin si ele o amenintare la adresa orelor de somn al copiilor. In loc sa doarma, acestia butoneaza pe sub plamuma, trimitand mesaje SMS prietenilor, avertizeaza cercetatorii englezi.
Cristian Ionita
Jocurile video devin o problema
Jocurile video pot sa va transforme copiii in obezi. Daca micutii abuzeaza de jocuri violente, pot deveni agresivi sau chiar potentiali criminali, spun psihologii. Dezvaluirea a fost subiectul unui documentar suedez, intitulat âJocuri mortale". âNe ingrijoreaza faptul ca jucatorii repeta scenarii ale unui comportament pe care il pot transpune lejer in viata de zi cu zi", spune Michael Rich, membru al Academei Americane de Pediatrie. La randul sau, psihiatrul Frank Lindblad de la Spitalul Universitar Karolinska Institute a adaugat ca âa fost demonstrat fara nici un dubiu ca aceia care se uita la televizor la programe care propaga violenta devin, la randul lor, agresivi. Sunt multe indicii ca jocurile video au un impact mai mare ca televiziunea". Problemele apar din cauza faptului ca foarte multi jucatori ajung sa se identifice cu personajele din jocurile video.