x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Computex, paradisul gadget-urilor

Computex, paradisul gadget-urilor

de Alexandru Radescu    |    04 Iun 2010   •   00:00
Computex, paradisul gadget-urilor
Sursa foto: Pichi Chuang/Reuters

Ediţia 2010 a celui mai mare târg de electronice din Asia confirmă tendinţele anunţate de la primul show din domeniu, al anului, CES (Las Vegas). Tablet PC-urile şi tehnologia 3D domină uriaşa expoziţie găzduită de Taipei. Dar dacă în ianuarie, la CES, producătorii se agăţau de prezentări, prototipuri şi comunicate de presă, la Computex avem echipamentele în "faţa ochilor".



Şi cum iPad este gadget-ul şi, inevitabil, obsesia anului, orice producător de tablet PC devine automat ţinta relatărilor. Asus a ştiut să iasă în faţă cu două modele: Eee Tablet şi Eee Pad. Primul gadget poate fi folosit ca e-book reader, dispune de interfaţă USB şi slot MicroSD, se vrea un fel de concurent pentru Kindle (produs de Amazon). Ecranul tactil LCD are 8 inci (20 cm) şi rezoluţie 1.024x768.

Cu ajutorul unui stylus poţi lua notiţe direct pe touchscreen, acestea putând fi ulterior salvate în memoria dispozitivului. Ar trebui să apară pe piaţă în septembrie la preţuri de 199 şi 299 de dolari. Gadget-ul care ar trebui să rivalizeze cu produsul Apple, Eee Pad, are un ecran de 12 inci, poate fi utilizat ca player multimedia, e-reader, minicomputer cu conexiune Wi-Fi. Puterea de procesare este asigurată de CULV Intel Core 2 Duo, se bazează pe Windows 7 Home Premium, iar durata de viaţă a bateriei este de 10 ore. De asemenea, Acer şi-a prezentat propriul tablet PC, echipat cu sistem de operare Android şi ecran tactil de 7 inci.

Pentru că televizoarele 3D (LCD, LED, plasmă) au invadat deja piaţa mondială, la târgul de la Taipei noutăţile acestei tehnologii vin din alte zone. Alături de parteneri precum Alienware, Dell sau Toshiba, NVIDIA prezintă sistemul 3D PC. Este vorba despre un desktop sau un notebook cu display 3D la 120 Hz, procesor grafic dedicat (capabil să ofere imagini 3D), precum şi o pereche de ochelari 3D active shutter. Odată beneficiari ai sistemului, îl putem exploata mai mult cu jocuri 3D sau chiar editare fotografii 3D, asta până când o să fie şi suficiente filme 3D Full HD.

Un alt gadget interesant este minicamera 3D de la Aiptek. Echipamentul înregistrează 3D graţie unei perechi de lentile plus senzor CMOS la 5 MP, capabile să înregistreze HD la 720p. Preţul de retail este în jur de 200 de dolari.
Şi pentru că e vorba despre târg de electronice în Asia, nu pot lipsi roboţii, axaţi la această ediţie pe treburi casnice: aspirator, pază, îngrijire.


MeeGo v1.0
Şi Intel profită de marele târg de electronice şi a prezentat design-uri de Tablet cu MeeGo preinstalat (foto), sistemul de operare pe bază de Linux, dezvoltat împreună cu Nokia. Cu această ocazie, Acer a anunţat planuri de producere de netbook-uri cu tânărul SO până la sfârşitul anului, în timp ce Asus promite astfel de modele pentru 2011. De asemenea, Novell şi Red Flag au promis versiuni SUSE MeeGo, respectiv inMini pentru netbook-uri şi alte echipamente mobile. Pe de altă parte, de platforma MeeGo s-au arătat interesaţi şi operatori de telefonie mobilă precum Orange, Telecom Italia şi Telefonica, ce vor oferi suport pentru televizoarele conectate la internet şi pentru alte echipamente ce folosesc sistemul de operare MeeGo.

×
Subiecte în articol: IT