x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget COMUNICAŢII - România, tot codaşa Europei

COMUNICAŢII - România, tot codaşa Europei

de Alexandru Radescu    |    26 Sep 2008   •   00:00
COMUNICAŢII - România, tot codaşa Europei

Comisia Europeană a prezentat un raport complex cu situaţia comunicaţiilor electronice. Parlamentul European a aprobat noul pachet de reglementări pentru piaţa europeană.



Comisia Europeană a prezentat un raport complex cu situaţia comunicaţiilor electronice. Parlamentul European a aprobat noul pachet de reglementări pentru piaţa europeană.

În perioada 2003-2007, utilizarea serviciilor în bandă largă în UE s-a triplat, ajungând până la 36% din gospodării. Cu toate acestea, 7% din populaţia UE încă nu este conectată la acest gen de servicii (30% în zonele rurale). La nivel comunitar există diferenţe frapante: în Danemarca, Luxemburg şi Belgia acoperirea este de 100% din populaţie, dar în România peste 60% din populaţie (75% în zonele rurale) nu are acces la internet în bandă largă.

În ceea ce priveşte acoperirea reţelelor fixe broadband exprimată ca procent din populaţie, România este pe ultimul loc, pentru că datele din Bulgaria nu au fost disponibile. Dar ne revenim şi ajungempe penultimul loc în raportarea la 100 de locuitori, cu 8,4%. Comisia îşi propune ca până în 2010 toţi europenii să aibă acces la internet în bandă largă. Rămâne de văzut.

PORTABILITATE ÎNTR-O ZI
În legătură cu noul pachet de reglementări, un rol important îl ocupă portabilitatea numerelor, un serviciu care la noi în ţară ar trebui să fie disponibil din 21 octombrie. Astfel, conform deciziilor CE, operatorii trebuie să furnizeze consumatorilor informaţii transparente cu privire la preţuri şi tarife, taxe legate de rezilierea contractului. Scopul principal este de a oferi posibilitatea consumatorilor de a evalua în mod independent costurile legate de schimbarea operatorului. Transferabilitatea numărului este un element determinant în opţiunea consumatorului şi de aceea, ar trebui îmbunătăţită, astfel încât consumatorul să poată schimba operatorul într-o singură zi. Totodată este important ca toate facilităţile să fie accesibile persoanelor vârstnice şi celor cu dizabilităţi. În ceea ce ne priveşte, legea în domeniu prevede ca schimbarea să se facă în 10 zile. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Comunicaţii ne-au declarat că acest lucru ar fi posibil şi la noi în ţară.

AUTORITĂŢI EUROPENE
Parlamentul a mai hotărât crearea unui organism al autorităţilor europene de reglementare a pieţei comunicaţiilor electronice (Body of European Regulators in Telecommunications), format din cele 27 de autorităţi naţionale, ca o alternativă la propunerea Comisiei Europene referitoare la Autoritatea europeană pentru piaţa de comunicaţii electronice (European Electronic Communications Market Authority). Finanţarea noii instituţii va fi asigurată de UE şi de autorităţile naţionale de reglementare, potrivit modificărilor adoptate de deputaţii europeni, fără a se specifica în mod concret proporţia finanţării. Potrivit propunerii amendate, BERT nu va prelua competenţe legate de securitatea reţelelor şi a informaţiei.

VIAŢĂ PRIVATĂ
Parlamentul European a avut în vedere şi încălcarea drepturilor de autor, precum şi respectarea datelor cu caracter personal. Astfel, se cere autorităţilor naţionale competente să fie în măsură să producă şi să difuzeze cu ajutorul furnizorilor informaţii de interes public legate de utilizarea serviciilor de comunicaţii. Aceste informaţii ar trebui să includă avertismente de interes public legate de încălcarea drepturilor de autor şi alte scopuri ilegale în care poate fi utilizat accesul, precum şi de difuzarea de conţinuturi nocive, alături de recomandări şi mijloace de protecţie împotriva riscurilor la adresa securităţii persoanei, precum şi în legătură cu încălcarea dreptului la viaţa privată şi la respectarea datelor cu caracter personal. Astfel de informaţii de interes public ar trebui actualizate de fiecare dată când este necesar şi ar trebui prezentate într-o formă scrisă şi electronică uşor inteligibilă, la latitudinea fiecărui stat membru, precum şi pe site-urile web ale autorităţilor publice naţionale.

×
Subiecte în articol: IT