x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget COMUNICAŢII/WiMAX şi/sau LTE?

COMUNICAŢII/WiMAX şi/sau LTE?

de Alexandru Radescu    |    20 Dec 2008   •   00:00
COMUNICAŢII/WiMAX şi/sau LTE?

Două tehnologii îşi dispută viitorul comunicaţiilor electronice fără fir, fiecare cu susţinătorii, trăsăturile, dar mai ales terminalele şi "vitezele" pentru date.



Comunicaţiile electronice broadband, fără fir, îşi întind zilnic acoperirea cu ţintă globală, iar upgrade-ul tehnologic are perioadele sale de implementare. În spaţiu deschis sau acoperit, punctele hotspot se înmulţesc, iar trecerea la HSDPA a mai potolit din dezamăgirea din zorii 3G-ului. Iată că pentru acoperirea cu internet wireless a unor zone defavorizate sau dificile din punct de vedere geografic s-a ivit oferta WiMAX-ului: până la 50km şi 70Mbs. În mai multe ţări există deja reţele comerciale, una chiar la vecinii bulgari. Ba chiar şi la Sfântul Munte Athos există o reţea OTE. În România avem şase companii care au cumpărat caiet de sarcini pentru două licenţe, dar şi un Radiocom care caută investitori pentru propria reţea WiMAX. Visul preşedintelui ANC, Liviu Nistoran, este disponibilitatea serviciilor comerciale WiMAX până la sfârşitul lui 2009. Dar nu trebuie să uităm şi faptul că operatorul Orange (neparticipant la licitaţia amintită) oferă deja asemenea servicii în două zone limitate. Acum că WiMAX-ul fix a făcut primii paşi, industria se pregăteşte şi pentru standardul mobil, fiind vizată îndeosebi mobilitatea utilizatorilor (mai ales zona smartphone/ PDA). Dar să nu uităm totuşi că piaţa rusească are deja un terminal cu tehnologie WiMAX, celular produs de HTC. Astfel stând lucrurile, LTE pare rămas în urmă, dar să vedem care e situaţia.

CEALALTĂ TABĂRĂ
Ultima întrunire a membrilor forumului 3GPP, desfăşurată săptămâna trecută la Atena, a întrunit promisiunile din partea Ericsson şi Nokia-Siemens ca primele sisteme LTE să fie scoase pe piaţă la sfârşitul anului 2009. Spre deosebire de WiMAX, LTE promite viteze de download ce depăşesc 100 Mbps, şi peste 300 Mbps în faza următoare.

În ceea ce priveşte România, primul obstacol este acela al frecvenţei. Conform deciziilor la nivel european, s-a stabilit că banda de frecvenţă aferentă să fie 2.1/2.6GHz. La noi în ţară, LTE ar urma să funcţioneze în 2.6GHz, care deocamdată este folosită de armată, după cum ne-au declarat oficialii Ericsson România. Bazându-se pe larga răspândire 3GSM, susţinătorii LTE promit flexibilitatea şi simplitatea implementării. Şi nu în ultimul rând costuri mai mici decât în investiţiile WiMAX, fapt care, evident, este contestat de cealaltă tabără.

A TREIA CALE
Totuşi, nu trebuie să vedem cele două tehnologii într-o absolută competiţie, una excluzând-o pe cealaltă. Dezvoltarea WiMAX-LTE asigură mai multe opţiuni şi, natural, costuri avantajoase.

×
Subiecte în articol: IT