x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Conflictul France Telecom – Comisia Europeană continuă

Conflictul France Telecom – Comisia Europeană continuă

17 Aug 2010   •   00:00

Comisia Europeană a făcut recurs la Curtea Europeană de Justiţie la o decizie a tribunalului de primă instanţă al UE, potrivit căreia sprijinul financiar primit de France Telecom în 2002 de la Guvern pentru a evita falimentul nu reprezintă ajutor de stat ilegal, potrivit La Tribune.
CE atacă o decizie statuând că ajutorul primit de la stat de France Telecom în 2002 nu este illegal.

France Telecom a fost la un pas de faliment în 2002, grupul fiind împovărat cu datorii de 63 de miliarde de euro legate de achiziţia Orange cu doi ani înainte. Statul, la acea dată acţionar majoritar, cu o participaţie de 56,45%, a acordat operatorului telecom o linie de credit de nouă miliarde de euro, fonduri care nu au fost utilizate niciodată.
CE consideră, totodată, că intervenţiile publice ale ministrului Economiei din acea perioadă, Francis Mer, reprezintă un sprijin voalat al statului francez pentru France Telecom. Mer a declarat atunci că "în cazul în care apar probleme financiare, statul va lua deciziile necesare pentru a le depăşi".

n baza acestor declaraţii, agenţiile de evaluare financiară nu au retrogradat semnificativ ratingurile grupului, ceea ce a permis acestuia să acceseze fără prea mari dificultăţi finanţare de pe pieţe, evitându-se astfel utilizarea fondurilor acordate de stat.
Franţa şi France Telecom au respins mereu ideea unui ajutor voalat, opinie adoptată de tribunalul de primă instanţă al UE în luna mai.

×
Subiecte în articol: telecom