x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Consultaţii medicale prin saltelit

Consultaţii medicale prin saltelit

06 Dec 2007   •   00:00

Institutul de Medicină şi Psihologie Spaţială, impreună cu Fundaţia de Cercetare şi Tehnologie din Grecia au iniţiat de curănd proiectul pilot SAFE, anunţă site-ul First Science.

Institutul de Medicină şi Psihologie Spaţială, impreună cu Fundaţia de Cercetare şi Tehnologie din Grecia au iniţiat de curănd proiectul pilot SAFE, anunţă site-ul First Science. Proiectul reprezintă un satelit, situat la 36.000 de kilometri altitudine care a fost testat deja şi a fost proiectat pentru a ajuta zonele afectate de dezastre naturale, cum ar fi cutremurele. Testul satelitului a fost făcut in Creta, deoarece insula are un ridicat risc seismic. In timpul exerciţiului s-a putut stabili o legătură de comunicaţie intre zona afectată şi centrul de control prin intermediul unei reţele prin satelit. Satelitul este capabil să inregistreze şi zone cu potenţial risc epidemiologic, iar medicii din Atena ar putea acorda primul ajutor dănd instrucţiuni prin intermediul reţelei de comunicaţie.

Implant pentru mişcare

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Duke din Durham are ca scop dezvoltarea capacităţii oamenilor cu handicap locomotor de a merge din nou, relatează New Scientist. Echipa a implantat electrozi pe creierele unor macaci, a analizat semnalele electrice ale impulsurilor ce le fac picioarele să se mişte şi a construit o hartă a semnalelor primite. Folosind internetul, au utilizat apoi aceste semnale pentru a controla picioarele unui robot de la Institutul Internaţional de Cercetare in Telecomunicaţii din Kyoto. Cercetătorii speră că in viitor oamenii cu handicap locomotor vor putea controla protezele prin implanturi cerebrale.


Terminator in faza de proiect

Oameni de ştiintă din Portsmouth şi Shanghai lucrează la un software inteligent pentru construirea măinii robotice perfecte, relatează ScienceDaily. Software-ul captează prin intermediul unei mănuşi mişcările măinii, iar specialiştii speră că măna robotică va putea executa mişcări cu dexteritatea măinii umane. "Vorbim despre un control foarte fin asupra unui mecanism robotic, ceea ce nu se compară cu nimic din ce există la ora actuală", a declarat Honghai Liu, lector la Institutul de Cercetare Industrială al Universităţii din Portsmouth.

×
Subiecte în articol: tehno