x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Controlul de la distanta

Controlul de la distanta

de Dan Dinu    |    01 Mar 2007   •   00:00
Controlul de la distanta
TIPS & TRICKS > VNC
Cum te conectezi la calculatorul de acasa cand nu esti acasa? Folosesti un program de tip VNC (Virtual Network Computing)

Esti in vacanta si trebuie sa te apuci de lucru la ceva important, dar nu ai nici materialele necesare, nici programele care-ti trebuie? Cu un program de administrare la distanta te poti conecta la calculatorul tau de oriunde si poti lucra pe el ca si cum ai sta in fata propriului monitor. Pentru a te putea conecta la computer de la distanta ai nevoie ca ISP-ul (Internet Service Provider) tau sa iti ofere acces direct la internet (ip propriu). Asta inseamna ca intre tine si gateway-ul de internet nu trebuie sa existe un router sau firewall care sa blocheze porturile virtuale ale computerului.

NU AI IP PROPRIU. In cazul in care esti fericitul detinator al unui contract de internet cu o retea de cartier ce nu ofera asa ceva, singura solutie este sa rogi administratorul retelei sa iti forwardeze un port pe care il poti folosi ca ruta de acces in calculator.
Pentru a afla cum, viziteaza site-ul http://portforward.com .

IP DINAMIC. Daca ai un ip dinamic (acesta se schimba la fiecare repornire), atunci este necesar sa iti faci un cont pe http://www.no-ip.com, sa downloadezi NO-IP DUC si sa il folosesti pentru a-ti atasa de IP-ul dinamic, automat, la fiecare repornire, un DNS. Asta inseamna ca o adresa de gen "x.myvnc.com" ii va fi asignata intotdeauna IP-ului tau curent, nemaifiind nevoie sa memorezi IP-uri de fiecare data cand pleci de acasa.

Remote Administrator

  • Pentru a putea adauga un host (gazda) nou, trebuie sa apesi pe primul buton de pe toolbar sau din meniul Connection -> Connect To. Aici trebuie sa introduci IP-ul, sau in cazul in care ai creat un cont pe No-Ip, adresa respectiva (ex: x.myvnc.com). Celelalte configurari tin de gustul personal si se refera la afisarea cursorului sau de adancimea de culoare.
  • Serverul Remote Administrator poate functiona fara parola in cazul in care computerul se afla intr-o retea sigura, in care au acces doar persoane cunoscute, sau cu o parola de minimum 8 caractere, pentru a putea preveni eventuale intruziuni din afara.
  • Odata conectat la severul VNC, respectiv calculatorul pe care doresti sa lucrezi, iti va aparea pe bara de setari posibilitatea de a interactiona direct cu utilizatorul curent al computerului la care te-ai conectat, folosind mesaje text, fereastra de chat in timp real sau chiar conversatie cu voce, fiind o alternativa excelenta pentru rezolvarea problemelor software avute de cunoscuti, fara sa mai trebuiasca sa iesi pe usa.

  • Tip licenta: Trial 30 de zile
  • Pret: 49 $
  • Dimensiune: 17.9 MB
  • www.famatech.com
  • Ultr@VNC

    Clientul sau Viewer-ul acestui program, desi pare complicat la prima vedere, vine deja configurat si detecteaza automat pluginurile instalate, cum ar fi Repeater-ul, care te ajuta sa te conectezi atunci cand esti in spatele unui router, sau NAT-to-NAT, care ajuta la interconectarea a doua computere aflate amandoua in spatele unui firewall sau router.

    Desi cea mai eficienta metoda de a te conecta la un computer cu un server Ultr@VNC instalat este sa folosesti clientul cu care este distribuit, poti de asemenea sa accesezi calculatorul cu pricina si folosind brwoserul web, acesta folosind un applet java cu ajutorul caruia poti administra PC-ul direct din fereastra de Firefox sau Internet Explorer. Link-ul direct este http://x.myvnc.com:5800/ (unde "x.myvnc.com" este adresa computerului sau IP-ul)

    Pentru a putea beneficia de update-uri in timp real al desktopului si pentru a nu omori procesorul atunci cand au loc schimbari rapide pe desktopul tau, este necesar sa downloadezi separat un setup de 349 kB, care face legatura direct cu memoria framebufferului placii video. Este vorba despre Ultr@VNC 1.0.2 Video Driver Setup.

  • Tip licenta: Open-Source
  • Pret: 0
  • Dimensiune: 1.7 MB
  • www.uvnc.com
  • ×