x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Creierul, varianta IBM

Creierul, varianta IBM

de Alexandru Radescu    |    19 Aug 2011   •   14:41

IBM a anuntat o noua generatie de cipuri computationale experimentale, dezvoltate pentru a imita abilitatile creierului uman. Tehnologia poate genera multe comenzi de amploare cu un consum redus de energie si spatiu comparativ cu utilizarea computerelor din prezent.

Primul cip computational neurosinaptic al IBM recreeaza fenomenul dintre reteaua neuronala si sinapsele din sistemul biologic, printr-un sistem avansat de algoritmi si circuite de siliciu. Primele doua prototipuri ale cipului au fost deja fabricate si in prezent se afla in testare.

Supranumite "computere cognitive', sistemele construite pe baza acestor cipuri nu vor fi programate precum computerele traditionale. Mai mult, computerele cognitive vor "invata' pe baza exprientelor, vor gasi corelatii, vor crea ipoteze si isi vor aminti consecintele, mimand structura creierului uman si maleabilitatea sinaptica.

"Viitoarele aplicatii ale computing-ului vor mari cererile in privinta functionalitatii care nu poate fi oferita eficient de arhitectura traditionala. Aceste cipuri reprezinta un alt pas important in evolutia computerelor, de la simple calculatoare la sisteme de invatare, indicand inceputul dezvoltarii unor noi generatii de computere si aplicatii pentru mediul de business, stiintific si guvernamental', a declarat Dharmendra Modha, lider de proiect pentru IBM Research.

Desi nu contin elemente biologice, primele prototipuri de cipuri computationale cognitive folosesc circuite digitale din siliciu inspirate din neurobiologie pentru a realiza "nucleul neurosinaptic" cu memorie integrata, cu abilitati de evaluare si comunicare. Scopul pe termen lung al IBM este acela de a construi un cip cu zeci de miliarde de "neuroni' si sute de miliarde de "sinapse'.

×