x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Crestere “artificiala” pentru telefonia fixa

Crestere “artificiala” pentru telefonia fixa

de Alexandru Radescu    |    13 Iun 2012   •   14:36

Gratie ofertelor operatorilor care includ si telefonie fixa (cu "gratuitati") la pachet cu alte servicii telecom, in cea de-a doua jumatate a anului trecut au crescut numarul de linii de acces si numarul de abonati, insa volumul de trafic si durata medie a unui apel au scazut comparativ cu semestrul anterior. Potrivit statisticilor prezentate azi de ANCOM, numarul de posturi telefonice a crescut in anul 2011 pana la 4,69 milioane, cu 4%, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si de numarul de abonati, care a ajuns la 4,04 milioane.

Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori (calculata ca raport intre numarul total de linii de acces si numarul de locuitori ai Romaniei) a ajuns la 24,6%, in timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii (calculata ca raport intre numarul de linii de acces furnizate persoanelor fizice si numarul de gospodarii din Romania) a ajuns la 54,1%.

Din cele 4,69 de milioane de linii de acces la telefonia fixa, 3,84 milioane sunt instalate abonatilor persoane fizice (+3,8% comparativ cu sfarsitul anului 2010), in timp ce 0,85 milioane de linii de acces sunt instalate la abonati persoane juridice (in crestere cu 5,4% fata de anul 2010).

Telefonia mobila, "pe minus"
In ceea ce priveste telefonia mobila, numarul abonamentelor si cartelelor SIM a scazut anul trecut cu 1%, la 23,4 milioane, in timp ce traficul de voce a urcat cu 11%, la 58 de miliarde de minute. De asemenea, a crescut si numarul de SMS-uri expediate cu 41%, la peste 11 miliarde, potrivit datelor Autoritatii de Reglementare in Comunicatii. Pentru serviciile de roaming, in timp ce volumul apelurilor efectuate a ramas constant, cel al apelurilor primite a inregistrat o crestere importanta, respectiv 23%.

Roaming mai ieftin
De la 1 iulie 2012, romsnii care calatoresc in spatiul UE beneficiaza de tarife mai mici in roaming. Astfel, vom plati 0,29 euro/minut (fara TVA) pentru apeluri initiate, respectiv 0,08 euro/minut (fara TVA) pentru apeluri primite in tarile UE si 0,09 euro/SMS. Pentru trafic de date, clientii vor beneficia de un nou tarif de 0,70 euro/MB (fara TVA), platit pentru 1KB.

×
Subiecte în articol: telefonie fixa telecom, roaming, ancom