x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu ochii pe bani - Predicţii de securitate informatică

Cu ochii pe bani - Predicţii de securitate informatică

de Alexandru Radescu    |    05 Ian 2008   •   00:00
Cu ochii pe bani  -  Predicţii de securitate informatică

Furtul de identitate, botneţii şi phishing-ul vor fi cele mai importante probleme de securitate in 2008.



Furtul de identitate, botneţii şi phishing-ul vor fi cele mai importante probleme de securitate in 2008.

Pentru 2007, piaţa romănească a soluţiilor de securitate a fost estimată undeva la 8,5 milioane de euro. De la an la an, ameninţările informatice devin mai sofisticate, iar un anti-virus actualizat zilnic nu reprezintă o securizare suficientă. Tehnicile de "inginerie socială" fac in continuare numeroase victime.

"Comportamentul utilizatorilor s-a schimbat mult in ultimii doi ani", consideră Bogdan Dumitru, BitDefender CTO. "O dată cu dezvoltarea puternică a stilului de navigare online, ne aşteptăm la apariţia unor noi ameninţări ca urmare a efectuării plăţilor pe internet, a tranzacţiilor la bursă, a cumpărăturilor, jocurilor şi reţelelor sociale online".

Specialiştii BitDefender prognozează o creştere a numărului acţiunilor "criminale" intreprinse in scopuri financiare, precum şi a incercărilor de colectare a bazelor de date private, a informaţiilor financiare şi a detaliilor bancare. Atacurile vor fi mai sofisticate decăt anul trecut, tehnicile de "social engineering" (manipulare a utilizatorilor pentru a furniza diferite informaţii) bazăndu-se foarte mult pe evenimentele zilnice.


SPAM ŞI PHISHING. Mesajele nesolicitate şi phishing-ul nu mai reprezintă o ameninţare doar pentru calculatoare. Volumul spam-ului prin intermediul dispozitivelor mobile, mai ales cel prin SMS va creşte mult in 2008. Deoarece dispozitivele mobile sunt echipate cu motoare de căutare puternice, tehnicile obişnuite de spam vizează acum şi aplicaţiile acestora. Tehnologia "WAP-PUSH" permite "forţarea" descărcării arbitrare a conţinutului nesolicitat pe dispozitivele mobile, prin intermediul WAP. Tehnicile utilizate pentru a trece de filtrele de securitate vor deveni din ce in ce mai sofisticate, iar folosirea identificării SSL de către site-urile de phising (utilizarea SSL face să apară icon-ul "lacăt" in fereastra de browser a victimei, oferind un fals sentiment de siguranţă), va fi mult mai frecventă. De asemenea, va creşte numărul mesajelor nesolicitate legate de acţiuni la bursă, precum şi cel al email-urilor care vor direcţiona utilizatorii către site-uri capcană. Volumul de spam cu fişiere ataşate, care a avut o curbă descendentă in ultimele luni ale anului 2007, va creste ingrijorător in 2008.


BOTNET. Botneţii sunt ameninţări informatice care, o dată ce infectează un calculator, vor permite unui hacker controlarea lui de la distanţă (aşa-numitele calculatoare "zombie"). Numărul acestor ameninţări va continua să crească in 2008. Diferite variante ale troianului Peed au reprezentat cea mai mare ameninţare a anului 2007. Acest bot, impreună cu miile sale de variante, a creat un precedent edificator pentru previzionarea dezvoltării botneţilor in 2008 sunt de părere experţii BitDefender. Se crede că noul troian backdoor Zlob, mult mai puternic, va fi unul dintre cele mai mari pericole ale acestui an.

×
Subiecte în articol: IT