x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum alegi un player

Cum alegi un player

de Mihai Petrescu    |    01 Mar 2007   •   00:00

Va mai amintiti batranul walkman? Dar CD playerele portabile? Toate au intrat in istorie. Muzica digitala a revolutionat modul in care ne-am obisnuit sa ascultam melodiile preferate. Am scapat de corvoada schimbarii CD-urilor sau a casetelor ori de cate ori doream sa ascultam altceva.

TEST HARDWARE > MP3 & MP4 playere
Va mai amintiti batranul walkman? Dar CD playerele portabile? Toate au intrat in istorie. Muzica digitala a revolutionat modul in care ne-am obisnuit sa ascultam melodiile preferate. Am scapat de corvoada schimbarii CD-urilor sau a casetelor ori de cate ori doream sa ascultam altceva. Urmand aceasta directie, propriile calculatoare au devenit adevarate tonomate muzicale care ne permit sa creem playlist-uri (liste de melodii), sa descarcam de pe internet sau de la prieteni exact melodia pe care o vrem si apoi sa purtam cu noi playerul oriunde am merge. Exista o multitudine de playere pe piata de profil, dar cum stii pe care sa-l alegi?
Iata cateva caracteristici pe care ar trebui sa le iei in calcul daca te-am convins sa pleci la cumparaturi:

CALITATEA SUNETULUI

Caracteristica de baza a unui player, poate cea mai importanta, dar si cea mai greu de testat, deoarece la magazin nu ai la dispozitie decat cateva modele pe care sa le poti testa. Asta in caz ca playerul care iti place nu e sigilat, asa ca vei afla cat de bine suna abia dupa ce ai dat banii pe el. Oricum, merita incercat un astfel de test, daca reusesti sa convingi vanzatorul sa scoata playerul din cutie inainte sa i-l platesti. Daca nu merge, va trebui sa te bazezi pe notele acordate de noi in test sau pe experientele prietenilor cu modele similare in dotare.

Trebuie sa te uiti cu atentie la casti, calitatea si functiile acestora (volum pe fir, posibilitate de montare in jurul gatului etc.) sau la existenta unui difuzor incorporat in player, daca vrei sa-ti imparti experientele muzicale cu prietenii.

GREUTATE / DIMENSIUNI

Un alt aspect demn de luat in calcul este greutatea playerului. Cu cat atarna mai putin, cu atat va fi mai usor de purtat in buzunar sI va fi mai usor sa-l ratacesti prin poseta sau ghiozdan. Daca esti un tip sportiv, exista modele care se pot prinde direct pe brat. Asta ca sa nu te incurce la marathon."

DISPLAY

Poate pentru un MP3 player nu este o caracteristica destul de importanta, deoarece afisarea denumirii melodiei nu trebuie afisata pe un ecran LCD de ultima generatie. In cazul unui MP4 player, insa, calitatea afisajului este o caracteristica esentiala. Un avantaj pentru un player cu ecran color este ca acesta poate reda atat poze, cat si filme. Ecranele color pot fi si ele de mai multe feluri: LCD TFT, CSTN LCD, QVGA LCD etc., dar si numarul de culori afisate conteaza foarte mult, si pot fi de minimum 65.000, dar pot ajunge pana la 262.000. Atentie, deci, daca doriti sa achizitionati un MP4 player, sa fiti foarte atenti la ecranul acestuia, deoarece satisfactia urmaririi filmelor la un astfel de aparat este data de un ecran de calitate, de dimensiuni cat mai mari.

MEMORIE

Cu totii ne dorim un spatiu de stocare cat mai mare, pentru a putea inmagazina cat mai multe melodii, poze sau filme. Playerele pot avea 3 tipuri de memorie: flash, micro drive sau hard drive. Pe piata vei gasi modele cu memorie flash de pana la 4-6GB (din cauza limitarilor tehnice), dar playerele dotate cu astfel de memorii au dimensiuni si greutate reduse. Micro drive-ul este un hard-disk de dimensiuni reduse, dar cu capacitati de stocare mai mari decat al memoriei flash, dar si de dimensiuni mai ridicate. In fine, hard-disk-urile pot oferi cele mai mari capacitati de stocare unui player, dar au dezavantajul de a creste considerabil dimensiunile acestuia si riscul folosirii lor in timp ce faci sport, din cauza socurilor pe care trebuie sa le suporte hardul.

BATERIE

Poti avea un player cu acumulator incorporat sau cu baterii de format standard (AA sau AAA). Parerile sunt impartite, unii utilizatori preferand bateriile clasice (sau acumulatori tip, ce pot fi reincarcati), datorita mobilitatii oferite de acestea si faptului ca sunt usor de inlocuit daca nu ai o priza la indemana. Altii prefera acumulatorii incorporati, pentru ca au o durata de viata mai ridicata decat a bateriilor clasice, si pot fi incarcate direct prin conectarea la calculator. Exista insa producatori de playere care au dus la extrem durata de viata a unei baterii normale, ajungand pana la vreo 50 de ore de ascultare, sau altii care au dotat playerele cu baterii detasabile asemanatoare celor de la telefoanele mobile ce se pot schimba usor. Un avantaj al bateriilor clasice este acela ca scad din greutatea aparatului, dar fac imposibila crearea unui device tip "slim".

DOTARI

Pe langa muzica, poze sau filme, poti asculta posturi de radio, iti poti inregistra vocea sau melodiile preferate in format MP3 (direct de la postul radio cat sau de la intrarea audio). Unele iti permit chiar sa citesti carti in format electronic, ori sa-ti pastrezi o agenda telefonica, un calendar sau sa-ti faci agenda pe cativa ani.
Fiind un device ultraportabil trebuie sa ai in vedere si posibilitatea de a mari spatiul de stocare (slot de card).

ERGONOMIE&DESIGN

Ai nevoie de butoane cat mai robuste, pentru ca, in general nu-ti cumperi un player portabil ca sa-l tii intr-un cub de cristal. Ba chiar o sa aiba de suportat suficient de multe socuri. Butoanele de tip "touch-screen" arata bine si ofera functionalitate sporita. Este foarte important ca aparatul sa aiba un buton de "hold sau lock" pentru a preveni comenzile accidentale.
×
Subiecte în articol: player