x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum să foloseşti ÎN SIGURANŢĂ smartphone-ul şi tableta atunci când pleci în vacanţă

Cum să foloseşti ÎN SIGURANŢĂ smartphone-ul şi tableta atunci când pleci în vacanţă

de Alexandru Radescu    |    17 Iul 2014   •   13:05
Cum să foloseşti ÎN SIGURANŢĂ smartphone-ul şi tableta atunci când pleci în vacanţă

Este perioada vacanţelor, a concediilor de vară şi din bagaje nu lipsesc gadget-urile. Aparat foto, tableta, consolă de jocuri/mp3 player în rucsac, în timp ce smartphone-ul e deja „cusut” în buzunar. Iată câteva sfaturi utile, în ceea ce priveşte smartphone-urile şi tabletele, pentru a le folosi în siguranţă pe drumurile noastre.

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii ne recomandă să ne blocăm cartela SIM printr-un cod PIN complex şi, în plus, să setăm o parolă pentru deblocarea echipamentelor. Dacă nu folosesc în mod curent telefonul pentru a suna în străinătate, posesorii pot, de asemenea, să restricţioneze apelurile internaţionale sau către alte destinaţii decât România când folosesc serviciul în roaming. Aceste servicii de restricţionare a unor direcţii de apelare sunt puse la dispoziţie gratuit de operatori.

În cazul în care unui utilizator îi este furat telefonul, acesta poate evita consumul nedorit de voce şi date solicitând cât mai repede furnizorului său de servicii de telefonie suspendarea temporară a numărului, urmând să îi fie furnizată ulterior o nouă cartelă SIM cu acelaşi număr, gratuit sau contra-cost, în funcţie de politica fiecărui operator. Înainte de a pleca în vacanţă, este bine ca utilizatorii să îşi noteze numerele de telefon la care pot apela propriul furnizor de servicii de telefonie pentru a semnala un eventual furt. Este bine de reţinut faptul că operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu şi smartphone-ul sau tableta, pentru recuperarea acestor echipamente fiind necesară o plângere la poliţie.

Există, totodată, aplicaţii dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul/ tableta sau pentru a şterge datele din memoria acestor echipamente în cazul în care nu mai pot fi recuperate, precum şi aplicaţii prin care posesorii pot face o copie de siguranţă a contactelor şi datelor din telefon.

În plus, utilizatorii ar trebui să evite modificarea restricţiilor de securitate configurate de producător, pentru că acest lucru poate compromite siguranţa smartphone-ului ori tabletei, făcându-le vulnerabile faţă de tentativele de virusare. În egală măsură, este recomandat ca utilizatorii să instaleze programe antivirus şi să descarce aplicaţii numai din magazinele online deţinute sau recomandate de producători, pentru a preveni diferite fraude sau chiar situaţiile în care alte persoane ajung să acceseze de la distanţă smartphone-ul şi să efectueze apeluri, să trimită SMS-uri sau să descarce conţinut online fără ca posesorul telefonului să ştie. 

×