x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum se combate analfabetismul cu telefonul mobil

Cum se combate analfabetismul cu telefonul mobil

23 Apr 2014   •   16:52
 Cum se combate analfabetismul cu telefonul mobil

Răspândirea pe scară largă a telefonului mobil în ţările în curs de dezvoltare a făcut ca aceste echipamente să devină un instrument de luptă împotriva analfabetismului, care încă afectează 774 milioane de adulţi din întreaga lume - este principala concluzie a studiului 'Reading in the Mobile Era', publicat azi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), informează agenţia EFE. 

Studiul notează că 'telefoanele mobile ajută la eliminarea obstacolului de durată al analfabetismului şi oferă multor persoane o poartă de intrare spre lectură'.

Raportul a fost întocmit pe baza datelor culese din 4.000 de interviuri cu cetăţeni din Etiopia, Ghana, India, Kenya, Nigeria, Pakistan şi Zimbabwe, având vârste sub 35 de ani. El se bazează pe răspândirea telefonului mobil în întreaga lume, în condiţiile în care peste 6 miliarde de oameni au acces la o reţea telefonică, în timp ce doar 4,5 miliarde au acces la o sală de baie.

Autorii raportului notează că de obicei lupta împotriva analfabetismului se loveşte de obstacole precum accesul persoanelor la cărţile tipărite, mai ales în ţările sărace. Totuşi, accesul la lectură prin intermediul acestor dispozitive mobile pe care populaţia deja le deţine s-a dovedit uşor şi simplu. 

Concluziile raportului relevă astfel că 90% dintre cei chestionaţi au manifestat o atitudine pozitivă pentru citirea unor texte pe telefoanele mobile, cu un mai mare entuziasm în rândul celor care citesc cu asiduitate. Femeile care au participat la studiu citesc în medie 207 de minute pe lună, de şase ori mai mult decât cele 33 de minute pe lună dedicate lecturii de către bărbaţi. 

UNESCO remarcă faptul că femeile acceptă mai mult să citească pe telefon decât cărţi tipărite, mai ales în ţările unde accesul femeilor la educaţie este o 'chestiune controversată'. Principalele bariere pentru lectura pe telefoanele mobile sunt oferta limitată a titlurilor pentru mobile fără acces la internet (59%), problemele de acoperire (53%), în timp ce doar 18% au invocat costul telecomunicaţiilor drept obstacol adiţional.

Redactorii raportului le recomandă guvernelor ţărilor cu rate înalte de analfabetism să dea prioritate fetelor şi femeilor la lectura pe telefonul mobil, având în vedere că ele au un acces limitat la tehnologie, dar dau dovadă de mai mult entuziasm pentru lectură. Un alt grup atras de acest tip de lectură sunt copiii şi persoanele în vârstă. 

Pentru a promova lectura pe telefoanele mobile, UNESCO recomandă extinderea cataloagelor disponibile şi traducerea în limbile locale, în paralel cu o reducere a costului tehnologiilor şi a conexiunilor. Raportul notează de asemenea că persoanele tind să se implice mai mult în activităţi de lectură pe dispozitivele mobile atunci când identifică 'beneficiile tangibile' pe care acestea le pot aduce. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: unesco analfabetism carti pe celular