x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De ce nu-mi fac blog

De ce nu-mi fac blog

de Lucian Mandruta    |    26 Ian 2007   •   00:00
De ce nu-mi fac blog

"Pentru ca e prea tarziu, fraiere!", ar spune, in cor, utilizatori fara numar si fara botnita. "Te-ai gandit la spartul targului: acum s-au facut jocurile pe net. Aia care au venit primii au luat caimacul! Voi, astia care va scoateti acum pe taraba, sunteti niste me-too!"

Asa e. M-am gandit la blogul meu cu groaza cand am vazut comentariile la cel mai nou de pe piata, al Ioanei Avadani. Unul o acuza chiar ca e o ineptie sa faca un blog despre lipsa dialogului public. Sau, daca vreti versiunea hardcore: "Esti expirata, mamaie. Mesteci galusca oengistica deja fara folos". Ioana, pe net nu exista fapte bune, asta e clar!

Cineva spunea acum vreo 200 de ani ca nu vei putea sa faci un tren care sa mearga cu o viteza mai mare ca a postalionului - pentru ca la viteze superioare, aerul ar iesi din vagoane, iar pasagerii ar muri sufocati. Altcineva, acum vreo 50 de ani, nu vedea prea multe aplicatii practice televiziunii, care urma sa ramana prea scumpa pentru un om obisnuit. Mai toti astia care se impotrivesc progresului staruie sa vada in el o moda. Care, nu-i asa?, va trece, iar lucrurile se vor intoarce la locul lor: presa pe hartie, televiziunea pe ecran, radioul dintr-o cutie asezata pe birou la serviciu, intre doua glastre cu muscate. E cam riscant sa te bagi in gasca asta de profeti ratati si sa spui ca blogurile nu vor merge, nu?

Da, dar e mai usor decat sa-ti faci unul. Asa ca am urmatoarea observatie: cele mai multe bloguri se vor inchide in momentul in care autorii isi vor gasi o slujba adevarata. Cele ale jurnalistilor vor atrage public, pentru ca ei atrag public, asta fiind slujba lor adevarata. Iar bani multi vor face acelea care pot atrage public premium. Ca sa vi-l descriu exact, asta e cel care citeste, nu scrie. Cu tot dragul pentru respondentii isterici sau doar destepti, blogul va face bani din cei tacuti. Pentru ca ei n-au timp sa raspunda, pentru ca au slujbe, pentru ca fac bani. Pe care ii pot cheltui. Pun pariu de pe-acum ca cei mai nervosi contributori sunt si cei mai frustrati in viata personala. Si ca BMW sau Sony se chinuieste degeaba sa le vanda ceva. Pur si simplu nu poti fi in clasa mijlocie si revoltat! In schimb, cineva va face bani din spectacolul revoltei tale. E ca si cum ai taia bilete la rascoala din 1907…

In plus, mai am un motiv pentru care nu vreau blog. Financiar. Blogurile vand munca ta. Ca si capitalist aspirat, imi pare prea putin. Blogul meu ideal e sa munciti voi si sa incasez eu.
Ziceti ca nu se poate, nu?
Mai vorbim.

×
Subiecte în articol: IT