x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De la monstri cu furtun la robotei autonomi

De la monstri cu furtun la robotei autonomi

26 Noi 2004   •   00:00

Stramosul aspiratorului cantarea 20 de kilograme si costa in jur de 3.000 de dolari, la inceputul secolului trecut. Azi, un robotel de 250 de dolari curata singur podelele.

CRISTIAN IONITA

STRAMOS. Cantarea 9 kilograme, avea talpici, un furtun de metal, o perie de lemn si era la moda la inceputul secolului
Primul aspirator a fost patentat in anul 1860 de un american, pe numele sau Daniel Hess. Avea o perie rotativa, un burduf care aspira aerul si filtra praful cu ajutorul unui container cu apa (principiul de filtrare este folosit si in prezent). In schimb, ii lipsea motorul, fiind actionat de o manivela.

In 1901, inventatorul englez H. Cecil Booth a construit un aspirator gigantic pus in miscare de un motor. Masinaria era foarte puternica, dar atat de grea, incat a fost montata pe un carut trainic pentru a fi trasa pe strazile din Londra. Fiind prea mare, aspiratorul nu putea fi bagat in casa, dar avea un furtun lung de cateva zeci de metri care era tras pana in cele mai indepartate cotloane ale cladirii.

REGINA ASPIRA. Regina Victoria a fost unul dintre primii clienti ai aspiratorului lui Booth. Se zice ca ciuma a disparut din Londra la scurta vreme dupa ce uriasul aspirator a inceput sa fie folosit la scara larga. Legenda masinariei care a scapat orasul de ciuma s-a raspandit in intreaga lume, iar europenii si americanii s-au pus pe construit aspiratoare. In prezent, majoritatea reclamelor la aspiratoare vorbesc despre starpirea microbilor, curatenie si asa mai departe.

In 1907, Murray Spangler a construit un aspirator electric, avand dimensiuni mult mai reduse decat predecesorul sa. Patentul a fost cumparat de William Hoover, care a infiintat Hoover Vacuum Cleaner Company in 1908. In acea perioada, un aspirator costa in jur de 3.000 de dolari SUA si avea vreo 20 de kilograme. Oricum, era mult prea mare pentru utilizatorii casnici. Axel Wenner-Gren, un om de afaceri suedez, era convins ca aspiratoarele pot fi imbunatatite pentru a fi folosite in orice gospodarie. In 1912, Axel ia legatura cu AB Lux (o firma producatoare de lampi cu kerosen), care fuzioneaza in 1919 cu Elektromekaniska AB (producator de motoare pentru aspiratoare), dand nastere companiei Electrolux.

Aceasta produce in 1921 un aspirator portabil ce cantarea 9 kilograme si era dotat cu talpici.

IMBUNATATIRI. Ulterior, puterea a crescut, dimensiunile s-au redus si au fost imbunatatite sistemele de filtrare a prafului. Primele filtre erau din pasla din hartie poroasa, ajungandu-se treptat la saci cu 4 straturi din material sintetic sau impregnati cu substante speciale pentru neutralizarea mirosului. Astazi, aspiratoarele-robot, capabile sa faca singure curatenie intr-o camera, sunt disponibile deja pe piata de cativa ani si costa intre 250 si 2.000 de dolari. Recent, a fost lansat un model capabil sa retina 99,95% din praful aspirat.

AER CURAT
Oxy3system este un model lansat zilele trecute, iar producatorii sai garanteaza emisii de praf zero. Sistemul de filtrare asigura o retinere in proportie de 99,95% a particulelor sub un micron (de 15 ori mai mici decat grosimea firului de par). In afara de praf, in aceasta categorie intra acarienii, bacteriile si mucegaiul. Aspiratorul cu filtru-minune se vinde in Romania cu aproape 300 de dolari.
ROBOTELUL
Roomba Discovery este un robotel-aspirator capabil sa curete singur o camera de 14 metri patrati intr-o ora si jumatate. Intra pe sub canapele, stie sa se opreasca singur la marginea scarilor si-si gaseste singur drumul inapoi catre priza unde trebuie sa-si incarce acumulatorii. Pe scurt, il lasati singur acasa si gasiti curat cand va intoarceti. Se vinde pe Internet cu 250 de dolari. Singura problema: puterea de absorbtie este cam mica.
×
Subiecte în articol: IT