x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dedesubturile afacerii Nokia-Microsoft. Ce informaţii au speriat acţionarii Microsoft

Dedesubturile afacerii Nokia-Microsoft. Ce informaţii au speriat acţionarii Microsoft

de Alexandru Radescu    |    16 Sep 2013   •   13:20
Dedesubturile afacerii Nokia-Microsoft. Ce informaţii au speriat acţionarii Microsoft
Sursa foto: Nokia Lumia Windows

 Au trecut două săptămâni de la anunţarea tranzacţiei Nokia-Microsoft şi au început să se scurgă în presă informaţii confidenţiale ale afacerii de 5,44 miliarde dolari.  

Potrivit publicaţiei New York Times, care citează două surse apropiate situaţiei, o echipă din cadrul Nokia a portat cu succes platforma Android pe terminale Lumia iar executivii Microsoft au aflat de aceste mişcări.

Cum înţelegerea Nokia-Microsoft din 2011 expira în 2014, oficialii companiei americane s-au temut că pierd trenul finlandez în cursa smartphone. Asta în condiţiile în care 80% din terminalele cu Windows Phone au fost vândute de Nokia, arată cellular-news.com.

Pe de altă parte, o decizie a executivilor Nokia de a renunţa şi la platforma Windows, îndreptându-se către SO Android de la Google, i-ar fi expus unei (posibile) situaţii umilitoare pe piaţă. Deşi, o parte din acţionarii Nokia au cerut în numeroare rânduri orientarea către Android iar CEO Stephen Elop, venit de la Microsoft, a fost acuzat chiar de trădare a intereselor companiei finlandze pe piaţa telefoniei mobile, fiind lipită şi eticheta de “cal troian”.

De asemenea, rămânerea platformei Windows Phone pe piaţa smartphone (fie şi cu aproximativ 5%) mai păstrează un jucător într-o lume dominată de Android (dezvoltat de Google) şi iOS (Apple).

Pe 3 septembrie, Nokia a anunţat vânzarea către Microsoft a diviziilor Terminale şi Servicii plus patentele, pentru suma totală de 5,44 miliarde euro.
În această tranzacţie, suma de 3, 79 miliarde euro e reprezentată de Terminale, servicii (inclusiv hărţi şi navigare), restul de patente.

În februarie 2011, Nokia şi Microsoft au anunţat încheierea unui parteneriat prin care producătorul finlandez de telefoane urma să folosească Windows Phone. În 2010, Nokia a avea o cotă de piaţă de 33% pe piaţa smartphone iar în momentul de faţă a ajuns la 3%.


×