x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dell XPS M 1730, un laptop pentru gameri falşi

Dell XPS M 1730, un laptop pentru gameri falşi

26 Iul 2009   •   00:00
Dell XPS M 1730, un laptop pentru gameri falşi

Două plăci video GeForce 8700 GT. Cine nu şi-ar dori să pună mâna pe aşa ceva? Eu am nimerit să mă joc cu astfel de bijuterii pe lapto­pul de gameri Dell XPS M 1730.



Laptopul are tot ce nu ţi-ai putut imagina că se poate pune pe el: telecomandă, un panou Lo­gitech Game Panel LCD, două plăci video de ultimă generaţie. Cu toate acestea, experienţa cu el nu e tocmai plăcută. Maşinăria are două procesoare Intel Core 2 Duo T7500 de 2,2 GHz, puse în valoare de o placă de bază cu chipset Intel 965 PM, hard SATA de 160 de GB, dar numai 2 GB de memorie RAM. Şi aceasta la frecvenţă de 667 MHz, nu de 800 sau 1.000. Or, încă de câţiva ani, când pasionaţii aveau Barton de 2.500 + overclockat la 3.000 +, gamerii aveau 2 GB de memorie. Unde mai pui că pe aparat rulează Vista Bussines, care are nevoie de ceva RAM numai ca să deschidă un Paint.... E bine că măcar se poate upgrada, placa de bază putând suporta până la 4 GB de memorie. Laptopul este desprins din Star Trek cu tot felul de luminiţe roşii la plăcile video şi albastre la indicatoarele de baterie, senzori, ecranul care arată cât la sută din procesor şi memorie e folosit, ceasul, senzorul pentru amprentă şi pentru restul de tehnologii incluse.

Primul contact cu laptopul te lasă fără cuvinte. Dar îţi revii repede după ce vezi că bateria nu ţine la o încărcare decât puţin peste o oră. Pentru un laptop de gaming, ca să joci ceva de ultimă generaţie, singura soluţie e să joci cu el la priză.

Iar pentru 10.300 de lei, cât costă laptopul, parcă ai vrea ceva mai mult. Greutatea lui e ceva: maşinăria având singură vreo 5 kilograme, în vreme ce încărcătorul mai are şi el vreo 1,2 kilograme. Or, tocmai raţiunea de a fi a unui laptop, mobilitatea este serios frânată, din moment ce bateria te lasă repede, iar pentru căratul lui trebuie să tragi de fiare la sală.

Laptopul vine cu tot felul de chichiţe care ar trebui să-l facă dorit şi cumpărat de gameri: telecomandă, cameră web, senzor de infraroşu, butoane multimedia în faţă, Logitech Game Panel LCD, Wi Fi, card rea­der 8 în 1, accelerator AgeiaPhysX. Drept conectori are DVI-I, USB, S video, IEE 1395. Partea bună e că vine cu un bundle foarte bogat: Microsoft Works 8.5, Windows Vista Bussines, Roxio Creator& MyDVD 9.0, Dell Drivers and Utilities, Dell Media Direct 3.3 şi un CD pentru instalarea webcamului.

Partea care mi-a plăcut cel mai mult a fost aceea în care am descoperit că toate acestea erau deja instalate, inclusiv jocul Ghost Recon cu care a venit la pachetul de teste.

Jocul se mişcă bine pe laptop, deşi îi ia destul timp să se încarce. În schimb, când am încercat să schimb rezoluţia monitorului şi rata de refresh în plin Vindows Vista Bussines, mi-a trântit o eroare de mi-a fost mai mare dragul.

Ca o concluzie, laptopul e plin de luminiţe care să-ţi ia ochii şi să ţi-i abată de la principalele lui probleme. Deşi e laptop de gaming, are prea puţină memorie pentru era noastră şi de o frecvenţă mică; bateria nu rezistă la consumul celor două plăci video, iar greutatea mult prea mare face ca notebook-ul să fie mai mult fix decât mobil.
Părţile pozitive sunt multiplele tehnologii incluse, ceea îl fac să fie mai mult un notebook multimedia şi multitudinea softului cu care vine.

Însă puţina memorie disponibilă îl face ca un Lamborghini cu roţi de căruţă. Bine că n-am 2.400 de euro pentru un astfel de laptop, altfel mi-aş fi dorit să strâng mai mult pentru un Alienware. Sau aş putea cumpăra un desktop mult mai rapid şi un laptop pentru mobilitate la aceiaşi bani.

×
Subiecte în articol: gamerii laptop dell gadget