Internetul ridica mari probleme creatorilor de muzica din intreaga lume, care pierd sume uriase ca urmare a furturilor de pe Net. Avand salarii mici, romanii nu se sfiesc sa-si traga muzica preferata fara a se gandi ca incalca legea dreptului de autor.
DANIELA IVAN
FENOMEN. Oricat de multe CD-uri ar confisca si distruge autoritatile, pirateria se mentine la o cota ridicata
|
SITE-URI ILEGALE. Globalizarea ofera o noua arma piratilor, pe care o folosesc pentru a ucide drepturile de autor, a explicat directorul ORDA. Ea a adaugat ca existenta pe Internet a nenumarate site-uri cu arhive muzicale neautorizate care furnizeaza ilegal muzica oricarui posesor de computer conectat online a speriat industria muzicala mondiala. Ce este de facut? Muzica de pe aceste site-uri poate fi descarcata, ascultata la nesfarsit, fara nici un ban, fara ca artistii sau compozitorii sa primeasca vreun ban. "Lumea muzicii este disperata, fiindca, intr-o piata globala cum este Internetul, este greu sa stii cine si ce copiaza", a spus Rodica Parvu.
RAZBUNARE. Multa lume se intreaba cum ajung cele mai noi filme sau albume cu muzica, uneori chiar inainte de a fi lansate oficial, pe Internet. La nivel mondial, exista grupuri care pun in circulatie operele noi, sparg protectia dreptului de autor si chiar reusesc sa raspandeasca unele melodii inca inainte de lansare. "Aceste grupari, numite Top Level Release Group, nu urmaresc profitul, ci doar vor sa se razbune si sa faca rau. Uneori sunt chiar angajati din industrie", a explicat Rodica Parvu. Ea a mai precizat ca aceste opere sunt preluate de alte grupari, numite Top Level Courier Groups, care le transmit catre diverse site-uri in mai putin de 10 minute. Deja de aici incep afacerile ilegale. Mai departe, melodiile sau filmele sunt preluate de grupurile Courier Inferioare, care le trimit catre site-urile de arhive. "Intre 6 si 12 ore, operele sunt distribuite la circa 10.000 de site-uri. Asa ajung la nivel global. Aceste 10.000 de site-uri distribuie fiecare milioane de copii", spune directorul ORDA.
Citește pe Antena3.ro
PRINSI CU MUZICA DE FURAT IN SAC
|
Aplicarea legii este foarte dificila. Un astfel de exemplu este cel al grupului Warez, care distribuia ilegal copii digitale de muzica, filme, jocuri, software prin intermediul Internetului. Ofiteri din toate specialitatile, inclusiv vamesi, au lucrat sub acoperire 14 luni, au fost realizate peste 70 de anchete simultan in 27 de orase din SUA si alte cinci tari. Rezultatul a fost confiscarea a 230 de computere care aveau inmagazinate aproximativ 10 terabytes de informtii, in conditiile in care intreaga biblioteca a Congresului SUA incape pe 8 terabytes. Totodata, au fost inchise 10 site-uri Warez FTP majore. Si dupa toata aceasta munca au avut loc 16 condamnari cu inchisoarea intre 33 si 50 de luni. In Romania, pana acum, nici un om nu a facut inchisoare din aceasta cauza. Au existat 5-6 condamnari, dar acestea au fost cu suspendare. In schimb, cateva mii de romani au fost amendati pentru incalcarea legii.
|