x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Discutii pe frecventa WiMAX

Discutii pe frecventa WiMAX

de Alexandru Radescu    |    20 Apr 2006   •   00:00
Discutii pe frecventa WiMAX
EVENIMENT - TRANSMISII DE DATE
Patru luni au trecut de la prima demonstratie publica a tehnologiei WiMAX, iar licitatiile pentru frecventa de 3,5 GHz, alocata acestei tehnologii in Romania, vor fi lansate luna viitoare. WiMAX este o abreviere de la Worldwide Interoperability for Microwave Access si este o tehnologie wireless care furnizeaza conexiuni de mare viteza la internet pe distante lungi.

"Banda de frecvente 3,4-3,6 GHz este complet licentiata in acest moment. Licentele au fost eliberate in urma celor doua sesiuni de licitatii organizate de Ministerul Comunicatiilor in anii 2000 si 2003, ne-a declarat Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. "In prezent, banda este in curs de evaluare si incercam sa-i indentificam pe operatorii care au licenta si nu folosesc banda respectiva, nerespectand in acest fel conditiile din licenta", a adaugat presedintele IGCTI. Exista sapte detinatori de licente nationale in banda de 3,5 GHz: Mobifon, Idilis, AccessNET International, Orange, Radiocomunicatii, Astral Telecom si POSTelecom.

La ce bun?

Tehnologia WiMAX este bazata pe standardul IEEE 802.16 si poate avea un numar mare de aplicatii, de la furnizarea de internet in zone greu accesibile din punct de vedere geografic pana la hotspot-uri, transport pentru comunicatiile de tip celular si internet de mare viteza pentru companii.

"Aceasta tehnologie poate fi implementata in zona rurala prin investitii sensibil mai scazute in comparatie cu retelele fixe (fibra optica, fire de cupru etc.), iar acoperirea acestor zone se poate realiza intr-un timp relativ scurt, ceea ce poate determina cresterea interesului operatorilor in efectuarea de investitii in zone momentan neatractive din punct de vedere comercial", ne-a declarat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Calitatile WiMAX sunt evidentiate in primul rand prin viteza de transmitere a informatiei, de aproximativ 8,75 MB/sec (teoretic). In al doilea rand, WiMAX are o raza de actiune de 45 km, in conditiile in care WiFi-ul isi pierde din "vigoare" dupa cateva zeci de metri.

Teste

Dupa ce s-a initiat o evaluare a modului cum este folosita banda de 3,5 GHz, "operatorii au inceput sa se miste, astfel incat putem spune ca acum utilizeaza eficient spectrul radioelectric", spune Catalin Marinescu, presedintele IGCTI. Inca din toamna, Radiocom (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) a realizat cateva teste in banda de 3,5 GHz si intentioneaza sa furnizeze servicii WiMAX, dupa cum ne-a declarat Ionel Branga, director executiv comercial.

Pe de alta parte si furnizorii de echipamente au trecut de faza testelor: "Bucurandu-se aproape in totalitate de suportul industriei de telecomunicatii, interoperabilitatea WIMAX va permite scaderea costurilor echipamentelor terminale instalate la sediul clientilor, aceasta fiind o conditie imperativa pentru dezvoltarea la scara larga a retelelor de acest tip", ne-au declarat oficiali Intrarom.

"Pase" cu frecvente

Avand in vedere "inghesuiala" de pe spectrul de frecvente vizat de tehnologia WiMAX, exista mai multe variante.

"Analizam impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si cu Societatea Nationala de Radiocomunicatii si posibilitatea de a utiliza si alta banda de frecventa, cum ar fi 3,6-3,8 GHz", spune presedintele IGCTI. "Insa in prezent aceasta banda este ocupata de alte aplicatii, de exemplu de radiorelee de mare capacitate. Tinand cont ca au inceput sa fie certficate echipamente pentru tehnologie WiMAX in aceasta banda, implementarea acestei solutii ar putea fi potrivita in conditiile in care banda 3,4-3,6 GHz este complet licentiata."
×
Subiecte în articol: wimax banda