x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Educatie - SEI indeparteaza pericolul "Digital Divide"

Educatie - SEI indeparteaza pericolul "Digital Divide"

28 Noi 2004   •   00:00

In laboratoarele SEI, elevii si profesorii din toata tara au acces gratuit la peste 530 de lectii electronice. Introducerea Sistemului Educational Informatizat (SEI) in scolile romanesti contribuie esential la democratizarea sistemului de invatamant.

Nu numai ca elevii insisi produc lectii (aprobate de comisiile de specialitate ale Ministerului Educatiei si Cercetarii), devenind din ascultatori pasivi, consumatori de informatie, "contribuabili" activi ai procesului de instruire modern, producatori de informatie alaturi de profesorii lor, dar, prin accesul liber la aceleasi instrumente informatice, se garanteaza o egalitate reala a sanselor pentru toti elevii si pentru toate scolile. Indiferent unde se afla, la oras sau la sat, in zone mai bogate sau mai sarace, copiii au in laboratorul SEI aceleasi drepturi de acces la lectii si experimente, drepturi materializate real.

LECTII. Ceea ce in sistemul scolar traditional putea presupune aparate sau substante scumpe, cu siguranta inaccesibile pentru unii, le este acum la indemana tuturor actorilor unui sistem educational ce tinde catre normalitate prin modernizarea raportului elev-profesor. In perioada 2001-2004, in cadrul Programului SEI ("Sistem Educational Informatizat") de informatizare a sistemului de invatamant preuniversitar romanesc, au fost realizate si distribuite in unitatile de invatamant din Romania un numar de 530 de lectii electronice multimedia AeL, grupate in pachete de lectii. Toate temele abordate in cadrul acestor pachete de lectii, ca si toate lectiile realizate au fost avizate de comisii de specialitate constituite la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

In cadrul programului SEI, aceste Lectii au fost totodata instalate in toate liceele pe platforma software de instruire asistata de calculator AeL, cea mai mare parte a acestora fiind disponibile pentru descarcare de catre elevi si profesori de pe Portalul Educational SEI http://portal.edu.ro/.
ACCES
Cei peste 700.000 de utilizatori finali (elevi si profesori) ai platformei AEL dezvoltate de SIVECO Romania au acces gratuit, printre altele, la 65 lectii de biologie, 96 lectii de matematica, 70 lectii de informatica, 3 lectii de istorie, 27 lectii de geografie, 48 lectii de chimie, 90 lectii de fizica, 115 ore de tehnologie. "In acest fel, elevii din toata tara, indiferent de conditia materiala a parintilor si de localitatea in care invata, au acces in mod egal la materiale didactice moderne, in perfecta concordanta cu programa scolara, care acopera in mare masura nevoile lor educationale. Cel mai important mi se pare faptul ca accesul la aceste mijloace moderne de invatare nu presupune nici un fel de efort financiar din partea parintilor si a cadrelor didactice: ele au fost distribuite in scoli prin intermediul programului SEI si sunt accesibile tuturor in laboratorul informatizat", a declarat Florin Ilia, directorul Departamentului Internet Space din cadrul SIVECO Romania.
SISTEM
Sistem software integrat, proiectat pentru asistarea profesorilor, elevilor si a celorlalti participanti la procesul de invatamant, platforma de eLearning AeL este coloana vertebrala a aplicatiilor software dezvoltate in cadrul programului de informatizare a scolii romanesti. AeL ofera suport pentru predare si invatare atat in clasa, cat si la distanta, pentru testare, evaluare si notare, pentru crearea, organizarea si administrarea continutului educational multimedia, pentru monitorizarea procesului de invatamant si conceptie curiculara. Recent, platforma de eLearning AeL a fost nominalizata la European IST Prize, o performanta cu adevarat exceptionala, aceasta fiind cea mai importanta competitie europeana care rasplateste inovatia in domeniul tehnologiei informatiei - un echivalent al Premiilor Oscar pentru IT. (http://ist-prize.org/nomi nees/index.php)

×
Subiecte în articol: IT lectii