x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Electro-show 2008, "verde" şi mobil

Electro-show 2008, "verde" şi mobil

de Mihai Manole    |    04 Ian 2008   •   00:00
Electro-show 2008, "verde" şi mobil
Sursa foto: CES Gallery/

Peste 2.900 de companii vor participa la prima expoziţie internaţională a anului din domeniul IT&C, Consumer Electronics Show, din Las Vegas. Mobilitatea şi preocupările ecologiste ale industriei vor marca, se pare, ediţia din acest an.

Peste 2.900 de companii vor participa la prima expoziţie internaţională a anului din domeniul IT&C, Consumer Electronics Show, din Las Vegas. Mobilitatea şi preocupările ecologiste ale industriei vor marca, se pare, ediţia din acest an.

Prima expoziţie de anvergură a anului din domeniul noilor tehnologii, Consumer Electronics Show (CES), va incepe luni in Las Vegas. Peste 1.300 de companii din afara Statelor Unite, cu 21% mai multe decăt anul trecut, alături de alte 1.600 de companii din SUA işi vor expune gadgeturile pe parcursul a patru zile. Peste 30 de categorii diferite din domeniul tehnologiilor destinate consumatorilor sunt reprezentate in expoziţie, existănd deja conturat un orizont de aşteptare in privinţa lansărilor care vor avea loc in cadrul evenimentului. Estimările privind numărul vizitatorilor străini, 25.000, se situează sub nivelul-record inregistrat anul trecut.

ECOLOGIC. Expoziţia de anul acesta va sta, se pare, sub un semn… "verde", companiile intrecăndu-se pentru a le fi recunoscute preocupările pentru protecţia mediului. Fujitsu va expune in acest sens un PC făcut din polimeri pe bază de cereale, biodegradabili, iar Asustek va prezenta un laptop cu o carcasă din bambus. Eficienţa energetică nu putea lipsi din cadrul criteriilor pe care le vor respecta o gamă largă de produse, de la componente precum microprocesoare sau chipuri de memorie, pănă la sisteme complete (PC-uri, servere, laptop-uri).

MOBILITATE. O temă importantă atăt a expoziţiei, dar se pare că şi a anului 2008 este mobilitatea. Cu estimări optimiste in ceea ce priveşte piaţa PC-urilor ultramobile (UMPC) pentru acest an şi cu o piaţă a notebook-urilor crescănd anual cu circa 30%, giganţii internetului manifestă un interes accentuat pentru lansarea de noi tehnologii mobile. Astfel, se aşteaptă ca Yahoo! să prezinte o eventuală alternativă pentru anunţata platformă Android a celor de la Google. In ceea ce priveşte această aplicaţie, unele companii ar putea prezenta deja terminale care au incorporat acest software, existănd zvonuri că HTC are deja pregătite astfel de dispozitive mobile.

Se aşteaptă din partea companiilor lansări in domeniul tehnologiilor prin satelit pentru televiziunea mobilă, dar şi in domeniul tehnologiilor HDMI (High Definition Multiple Interface) care să permită utilizatorilor să işi conecteze camerele video de inaltă definiţie la televizoarele HD.

PRECEDENT. Anul trecut, pe o suprafaţă de aproape 550.000 de metri pătraţi, cea mai mare din istorie, CES a primit 140.000 de vizitatori, din care peste 26.000 au fost din străinătate. Ediţia precedentă a expoziţiei, la care au participat 2.700 de companii, a numărat peste 20.000 de noi produse lansate, fiiind una marcată de intrarea in forţă pe piaţă a HDTV (high-definition television).

Competiţia Oled-lcd

Se aşteaptă ca in cadrul expoziţiei Samsung să işi prezinte modelul de televizor OLED (Organic Light-Emitting Diode), de 31 pănă la 40 de inch, cu o grosime de numai 4,3 milimetri şi un consum energetic injumătăţit faţă de un televizor LCD de dimensiuni comparabile, fiind primul produs concurent pentru modelul OLED lansat deja de Sony. Şi domeniul LCD-urilor va cunoaşte lansări noi, ca de exemplu ecranul multi-screen de 52 de inch al celor de la LG Philips, conceput pentru utilizare comercială, in special pentru publicitate.

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT