x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget File sharing / Conu Leonida, fata cu Gramofonul

File sharing / Conu Leonida, fata cu Gramofonul

de Mirela Cimpoi    |    15 Iun 2006   •   00:00
File sharing / Conu Leonida, fata cu Gramofonul

Am vrut sa vedem cu ochii nosti cum arata "infractorii" prinsi de autoritati in cadrul operatiunii Gramofonul. Unul dintre cei capturati locuieste intr-un bloc din Iasi si a trecut de prima tinerete. Barbatul, care a cerut sa-i fie protejata identitatea, nu contesta legea. Este resemnat si dispus sa plateasca pentru faptele sale si se intreaba cum de legea pare sa-i ocoleasca pe marii infractori.

Am vrut sa vedem cu ochii nosti cum arata "infractorii" prinsi de autoritati in cadrul operatiunii Gramofonul. Unul dintre cei capturati locuieste intr-un bloc din Iasi si a trecut de prima tinerete. Barbatul, care a cerut sa-i fie protejata identitatea, nu contesta legea. Este resemnat si dispus sa plateasca pentru faptele sale si se intreaba cum de legea pare sa-i ocoleasca pe marii infractori.

Va asteptati sa vina politia acasa?

Nu, pentru ca nu am nimic de ascuns. Au sunat la usa la 10 dimineata, au spus ca-s de la politia economica si vor sa faca o perchezitie. Mi-au aratat o foaie semnata de procuror si i-am invitat inauntru. La inceput m-au intrebat daca am arme sau substante interzise. Le-am spus ca in afara de tigari si cafea nu am altceva. Au cautat prin camere, au deschis dulapurile.

Nu s-au dus direct la calculator?
Nu. In cele din urma mi-au spus ca trebuie sa le dau voie sa ia calculatorul, pentru ca am descarcat muzica de pe net si eram la share cu 350 de Gb. Cam 95% era muzica si 5% cateva filme de referinta si documentare trase de la BBC. Nu aveam nici un mega cu pornografie. Au sigilat unitatea centrala, au luat-o si eu am semnat procesul-verbal.

De ce atata muzica?
Asta e marea mea pasiune. Imi place muzica, si mai ales aia veche, pe care am ascultat-o la Europa Libera prin anii ’70, cand eram licean. Pana dupa ’89 nu am reusit sa vad vreun videoclip sau vreun concert.

Sunteti la varsta la care majoritatea respinge tehnologia noua. In cat timp ati invatat sa folositi computerul si internetul?
Sunt analfabet in materie de calculatoare. L-am cumparat in decembrie 2004 si am dat 30 de milioane de lei pe el. Nici acum nu stiu toate componentele unui calculator. O cunostinta mi-a facut configuratia. Nu stiam ce este aia o retea. Mi-a aratat altul si, cand am vazut cata muzica este pe hub, am descarcat pentru mine si dupa aia am dat share in ideea ca poate sunt si alti nostalgici ca mine. Eu stiu daca Festivalul de la Woodstock, Janice Joplin, Beatles sau Joe Cocker ar putea face obiectul unor tranzactii? N-as prea crede. Cine cumpara asa ceva acum, cand se aud mai peste tot manele si house? Cui sa vinzi muzica din anii ’50, ’60?

Practic, pasiunea pentru muzica v-a adus un dosar penal…
Cam asa s-a intamplat. Eu am o vorba: luxul si prostia se platesc. Luxul, pentru ca am vrut sa am cat mai mult. Nu am dat nici un ban cand am descarcat si m-am gandit ca mai sunt ca mine indragostiti de muzica veche si poate ca si altul ar vrea sa-si traga ceva de la mine asa cum am descarcat eu de la altii. Asta a fost. Prostia e ca nu am stiut ca nu ai voie sa pui atata muzica la dispozitie, dar, cum invocarea necunoasterii legii nu sta in picioare, asta este treaba. Consider ca e greseala mea si e normal sa platesc pentru ea, daca asta-i curentul, bun, rau cum e. Asta-i democratia, trebuie sa ne aliniem la regulile astea.

V-au mai vizitat politistii de atunci?
Nu, dar vreau sa va spun ca s-au comportat exemplar. Au vorbit frumos, nu ca militienii de pe vremuri. Au fost absolut ireprosabili in comportament. Eu cred ca si-au dat seama ca nu au de-a face cu unul care traieste din vanzarea muzicii luate de pe internet. Toata muzica mea era descarcata pe niste DVD-uri. Eu nu aveam blancuri in casa sau muzica in mai multe exemplare. In biblioteca am un metru liniar de muzica veche. Cred ca si-au dat seama ca am cazut si eu aiurea in plasa…

Prin urmare, nu se face diferenta intre cei care fac bani din CD-uri si DVD-uri piratate si cei care dau share fara sa ceara bani. Vi se pare corect?
Asta-i legea si nu am ce face. E ciudat ca sunt vanati astia mici, iar cei care invart afaceri ilegale scapa de lege la noi, romanii. Cred ca e mai agravant sa descarci si sa vinzi, decat sa ai pentru tine, dar sper ca legiuitorul o sa tina cont si de faptul ca nici cazier nu am avut si ca la anii mei nu ma pot ocupa de treburi din astea. Cred ca ma vor judeca asa cum sunt. Am vazut niste descinderi in forta la Bucuresti. Aia aveau vreo cinci mii de matrite, iar la mine nu au gasit nici macar un blanc.
Nu-mi pare rau nici de calculator. Asta-i treaba si trebuie sa platesc. Oi avea eu bani sa-mi iau alt calculator, dar eu am alta problema. E o chestie de principiu la care nu am gasit raspuns. Daca vor sa aplice legea, sa le interzica furnizorilor de internet sa creeze hub-uri. Hub-ul e facut ca sa schimbam informatii. Ce informatii sa schimb? Eu nu am lucrari de diploma, desene, fotografii facute de mine, si ce pot sa dau la share? Ca 99% din share e format din muzica, filme si ce am luat eu. Sa nu mai creeze hub-uri ca sa nu mai am posibilitatea sa intru in ispita.
×
Subiecte în articol: muzica