x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Filmează şi tu 3D: Panasonic HDC-SDT750!

Filmează şi tu 3D: Panasonic HDC-SDT750!

de Alexandru Radescu    |    11 Mar 2011   •   19:00
Filmează şi tu 3D: Panasonic HDC-SDT750!

Dacă tot nu reuşesc studiourile cinematografice să ţină pasul cu avalanşa de televizoare 3D, producătorii de electronice s-au gândit să sti­muleze piaţa prin... producţii personale, amatoreşti. Aşa că, mai cu timiditate, mai cu preţuri piperate, apar la raft camere foto/video cu adaptoare 3D. Spre exemplu, la Panasonic Convention (februarie, Londra), japonezii au prezentat şase camere video cu obiective de conversie 3D. În România poate fi deja achiziţionat modelul HDC-SDT750, o cameră video Full HD cu adaptor care permite filmarea 3D. Preţul nu este încă unul prietenos: 5.300 de lei.

Şi dacă vă întrebaţi „ce pot să fac cu o astfel de cameră dacă nu am un televizor sau laptop capabil să redea tridimensional?”, există o veste bună din partea YouTube, un canal video dedicat: http://www.you­tube.com/user/3D.

Revenind la modelul pe care l-am testat, Panasonic HDC-SDT750, avem de-a face cu una dintre cele mai performante camere, în segmentul său FullHD (adaptorul 3D este detaşabil). Cu sistem 3MOS, camera vine cu o rezoluţie video 1920 x 1080, 50p („progressive” reprezentând aproximativ dublul informaţiei înregistrării 1.080i, „interlaced”), cu o înre­gis­tra­re/redare la 28Mbps. Zoom-ul optic asigură x12, camera beneficiind de corecţia hibridă optică/electrică a tremurului mâinii (Hybrid OIS), detaliu tehnic de maximă importanţă când vine vorba despre camere video. De asemenea, nici partea fotografică nu a fost ignorată de producători, camera putând face fotografii cu o rezoluţie de 14MP, redarea acestora pe ecranul laptopului arătând imagini de calitate.

Camera înregistrează pe SD/SDHC/SDXC, rezoluţia FullHD obligând practic la achiziţionarea unui card de minimum 8GB pentru a te bucura de filmare mai lungă la rezoluţia maximă (4G/1080/50p=19min, 8GB/1080/50p=40 min).

În ceea ce priveşte filmarea 3D, trebuie menţionat faptul că nu este la fel de simplu ca la înregistrarea tradiţională. În partea superioară a adaptorului există un căpăcel care ascunde trei butoane. Odată aleasă din meniu filmarea 3D, trebuie urmaţi cu atenţie paşii după cum sunt indicaţi pe ecranul (tactil) al camerei. Practic, este vorba despre calibrarea fără de care nu vom avea nici un filmuleţ tridimensional (fără posibilitate de zoom la filmare 3D).

Caseta tehnică:
Senzor: 3CMOS
Rezoluţie video: 1920 x 1080, 50p
Rezoluţie foto: 14MP
Obiectiv: Leica Dicomar, 35mm Wide
Zoom optic: x12
Zoom digital: x700
Ecran LCD tactil: 3 inci
Greutate: 375 de grame
Preţ: 5.300 de lei

×
Subiecte în articol: tehnică