x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fitch confirmă ratingul OTE, la "BBB", cu perspectivă stabilă

Fitch confirmă ratingul OTE, la "BBB", cu perspectivă stabilă

de Cristian Ionescu    |    23 Iun 2009   •   00:00

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat calificativul grupului elen OTE, prezent şi în România, la "BBB", cu perspectivă stabilă, ca urmare a poziţiei de lider pe piaţa telefoniei fixe şi mobile din Grecia.



"Calificativul reflectă poziţia de lider a OTE pe piaţa elenă a telecomunicaţiilor fixe şi mobile, respectiv intenţia de a compensa un declin al segmentului telefoniei fixe prin dezvoltarea operaţiunilor de telecomunicaţii mobile", potrivit reprezentantilor Fitch.

Totuşi, creşterea concurenţei şi riscurile mai ridicate legate de reglementarea domeniului, prin reducerea anumitor tarife, ar putea afecta rezultatele operaţionale ale diviziei de telefonie mobilă Cosmote în anul fiscal 2009.

Indicatorii cheie de performanţă pentru Cosmote au evidenţiat un trend de scădere, ca urmare a concurenţei în creştere, care determină un venit mai mic pe client, respectiv marje operaţionale mai reduse. În plus, pierderea de clienţi la divizia de telefonie fixă continuă, chiar dacă într-un ritm mai scăzut decât în anul fiscal 2008.

Pensionarea voluntară a 600 de angajaţi, numărul putând creşte în următorii doi ani fiscali, şi controlul costurilor este posibil să susţină marjele operaţionale ale grupului într-o anumită măsură, consideră specialiştii Fitch.

În România, OTE deţine 54,01% din capitalul Romtelecom, restul titlurilor (45,99%) revenind Ministerului Comunicaţiilor. Grupul mai controlează operatorul de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine IT&C Germanos.

×
Subiecte în articol: IT