x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hacker vs fisc, un "Robin Hood leton"

Hacker vs fisc, un "Robin Hood leton"

de Alexandru Radescu    |    03 Mai 2010   •   00:00

Un hacker, cunoscut sub numele de Neo şi comparat de compatrioţii săi cu Robin Hood, a pătruns în sistemul informatic al fiscului din Letonia şi a publicat fişiere furate.

Hacker-ul a permis letonilor, afectaţi de măsuri de austeritate, să afle valoarea veniturilor unor înalţi funcţionari ai statului, graţie unor fişiere pe care le-a furat, împreună cu alte milioane de documente, din calculatoarele administraţiei fiscale.

Neo a publicat pe Internet şi valoarea indemnizaţiilor compensatorii, mergând până la cinci ani de salarii, pe care le-au primit în 2009 unii oficiali din cadrul companiei naţionale de energie Latvenergo.

Preluând numele eroului trilogiei Matrix create de fraţii Wachowski, hackerul vrea să pună în evidenţă faptul că măsurile de austeritate au fost aplicate într-o manieră foarte inegală.

Letonia, până recent campioană la creşterea economică în UE, a fost afectată de o gravă criză, PIB-ul scăzând cu 18,4% în 2009.

Pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi pentru a îndeplini condiţiile unui important împrumut acordat Letoniei la sfârşitul anului 2008 de către instituţiile financiare internaţionale, Guvernul lui Valdis Dombrovskis a fost obligat să reducă salariile funcţionarilor publici şi să crească nivelul unor taxe.

Neo a publicat de asemenea pe Twitter o listă a veniturilor unor angajaţi şi oficiali ai băncii Parex, naţionalizată în 2008, ai Băncii Centrale letone şi ai mai multor societăţi de stat.

"Dacă aveam suspiciuni anterioare (privind inegalităţile), acum dispunem de date reale pentru a le afirma", a declarat el, într-un interviu acordat în scris televiziunii publice.

Neo afirmă că reprezintă o "a patra armată populară a deşteptării", un grup până în prezent necunoscut şi al cărui nume evocă foste mişcări letone pentru independenţă.

Potrivit AFP, citată de Mediafax, într-o perioadă de trei luni, grupul său a descărcat peste 7,5 milioane de documente stocate de serviciile naţionale ale fiscului.

După dezvăluirea acestei lacune a sistemului informatic al administraţiei fiscale, unii antreprenori s-au îngrijorat în legătură cu securitatea datelor lor.

După ce au recunoscut lacuna la mijlocul lunii februarie, autorităţile letone au respins acuzaţiile lui Neo.

Prim-ministrul Valdis Dombrovskis a minimizat dezvăluirile privind salariile compensatorii.

"Situaţia era cunoscută. Luăm măsuri privind societăţile de stat", a declarat el.

×
Subiecte în articol: externe