x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hackeri “dirijaţi” de guvernul chinez spionează acţiunile americane din Irak

Hackeri “dirijaţi” de guvernul chinez spionează acţiunile americane din Irak

08 Iul 2014   •   16:17
 Hackeri “dirijaţi” de guvernul chinez spionează acţiunile americane din Irak

Un grup de hackeri suspectat de legături cu guvernul chinez, care ani de zile a vizat experţi americani în probleme geopolitice asiatice, a început brusc să pirateze calculatoarele ce aparţin experţilor americani privind Irakul, în timp ce în această ţară are loc o escaladare a rebeliunii, potrivit firmei pe probleme de securitate CrowdStrike Inc, relatează agenţia Reuters.

CrowdStrike Inc a afirmat că grupul de hackeri este cel mai sofisticat dintre cele 30 de grupuri de hackeri pe care le-a depistat în China şi că operaţiunile lui sunt mai bine acoperite decât multe altele atribuite armatei şi altor organisme guvernamentale.

Dmitri Alperovitch, cofondator al CrowdStrike, crede foarte mult că hackerii respectivi sunt afiliaţi guvernului chinez, dar el a refuzat să ofere mai multe detalii în legătură cu această chestiune.

În ultimii trei ani, CrowdStrike a afirmat că a constatat că grupul, pe care îl numeşte ''Deep Panda'', şi-a luat drept ţintă industria apărării, sectorul financiar şi altele domenii din SUA. El ''vânează'' angajaţi ai think-tank-urilor care se specializează în problematica Asiei de Sud-Est, inclusiv foşti experţi guvernamentali.

Pe 18 iunie, când militanţi ai Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIS) au atacat o rafinărie de petrol, grupul chinez de hackeri a început să caute documente informatice despre angajaţi ai vreunui think-tank american care sunt experţi în probleme ale regiunii respective, a afirmat Alperovitch.

Potrivit declaraţiilor sale, Irakul este cea de-a cincea mare sursă de petrol pentru China, în timp ce China este cel mai mare investitor străin în infrastructura petrolieră a Irakului, astfel că este firesc ca Beijingul să fie preocupat în legătură cu insurecţia din Irak şi posibilele răspunsuri americane.

Ministerul chinez de Externe a reiterat că guvernul se opune pirateriei informatice şi a respins afirmaţiile. ''Unele firme americane privind securitatea Internetului ignoră ameninţările SUA faţă de Internet şi invocă în mod constant aşa-numita ameninţare din partea Chinei la adresa Internetului. Dovezile cu care ei vin nu sunt deloc de încredere şi nu merită niciun comentariu'', a declarat purtătorul de cuvânt Hong Lei într-o conferinţă de presă la Beijing.

CrowdStrike are în staff-ul său mulţi foşti oficiali guvernamentali americani şi a întocmit multe rapoarte influente despre grupuri de hackeri de peste hotare.

Statele Unite vor insista pe lângă China să-şi reia cooperarea în domeniul combaterii spionajului cibernetic pentru asigurarea unui mediu cibernetic corespunzător, a declarat marţi un înalt oficial american, înainte de convorbirile anuale dintre SUA şi China ce vor avea loc în această săptămână la Beijing. (Agerpres)

×