x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Holocaustul, online

Holocaustul, online

03 Iun 2004   •   00:00

Muzeul Holocaustului din Washington tine pasul cu tehnologia, dezvoltand un performant sector virtual, pentru milioane de vizitatori care nu se pot deplasa pana in SUA. Intr-o anumita sectiune, rude ale evreilor deportati isi cauta familiile.

ALEXANDRU RADESCU

In luna aprilie, site-ul Muzeului Holocaustului a inregistrat nu mai putin de 600.000 de vizitatori, iar conducerea muzeului se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa cuantifice 5 milioane de "turisti virtuali". Conform oficialilor muzeului, in luna aprilie, numarul vizitatorilor "reali" a fost de 210.000, iar pana la sfarsitul lui 2004, calculele ar arata 2 milioane de vizitatori. Motivele pentru care exista un numar atat de mare de "turisti virtuali" sunt cele legate de investitiile high-tech, mai ales in ceea ce priveste varianta virtuala a muzeului. In plus, site-ul si-a realizat si o versiune in limba spaniola ceea ce a facut ca numarul "vizitatorilor" din Mexic, de exemplu, a crescut cu cateva procente, dupa cum spune biroul de presa al institutiei.

Zoom

Expozitiile muzeului sunt acum in varianta online, fiecare persoana care intra pe site putand sa aplice optiunea zoom pentru a cerceta indeaproape documente si detalii ale obiectelor care scapa ochiului, in spatiul real. In plus, muzeul pune la dispozitia celor interesati numeroase filme documentare si comentarii ale unor specialisti ai muzeului in legatura cu diversele materiale existente in aceasta locatie speciala pentru evreii din toata lumea. Trebuie sa spunem ca pentru a vizualiza documente si filmulete aveti nevoie de Macromedia Flash, Adobe Photoshop sau ultima versiune RealPlayer.

Istorie virtuala

Un foarte reusit sector virtual este acela care prezinta "Jurnalul Annei Frank". O mare parte din textele care apar aici sunt scrise de mana, incercandu-se reproducerea scriiturii tinerei Frank. Cuvintele pe care dati click aduc pe monitorul PC-ului fraze din jurnal. Pentru a face o comparatie, vizitatorii "reali", nu pot vedea decat doua pagini din jurnal. De retinut si faptul ca americanii contribuie la bugetul acestei institutii, 67% din bugetul total al muzeului provenind din taxele "cetatenesti". Pentru 2003, muzeul a beneficiat de un buget de 38,4 milioane de dolari, dupa cum se arata intr-un studiu "Washington Report". In SUA, Muzeul Holocaustului are o importanta deosebita, fostul presedinte Bill Clinton acordandu-i statutul de agentie federala.

Familii despartite

O sectiune aparte a site-ului o reprezinta cea in care membri ai unor familii despartite in anii deportarilor incearca sa isi regaseasca o parte din rude. Uitandu-ne pe aceste liste am vazut si numele unor evrei originari din Romania care inca isi cauta rudele. Astfel, Judy Humphrey vrea sa afle ceva despre familia Natan, Pearl si David Kamil care in anii 1940-1941 traiau in Storoghinet (astazi in Ucraina). Un anonim vrea sa afle despre familia Markovits din Cluj, iar un alt anonim doreste informatii despre Isaac, Benjamin si Blima Husz din Ruscova (Maramures).
×
Subiecte în articol: IT muzeului