x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget In IT, angajatii-s la putere

In IT, angajatii-s la putere

de Lucian Mandruta    |    17 Feb 2006   •   00:00

Salariile in IT au explodat. Un programator senior (nu, nu va ganditi la 60 de ani, ci mai degraba la jumatate) poate castiga si peste 2.000 de dolari pe luna. Juniorul, care poate inca nici n-a terminat facultatea (dar "heckareste" din liceu) scoate si jumatate. Firmele se bat pe sefi de departament de IT si aproape ca dau petrecere cand gasesc unul bun, cu toate certificarile de pe la alde Microsoft si compania.

Industria IT e ca icebergul: trei insi vorbesc la suprafata (Varujan Pambuccian e cocotat pe umerii celorlalti doi) in vreme ce sub nivelul marii - adica al atentiei publice - trudesc mii de oameni. Legati de monitor nu doar cu firele nevazute ale pasiunii, ci si cu cele mai vizibile, ale paianjenilor. Cand sa mai plece de acolo, cand comenzile externe curg?

Evident, suntem mici si necajiti in comparatie cu indienii. Insa e de lucru pentru toata lumea. Amazon, Ebay - dati un nume mare din IT-ul mondial si sunt 50% sanse ca un roman sa lucreze pentru el intr-un birou anonim in Bucuresti sau Timisoara.

Boom-ul acesta a dus nu doar la cresterea salariilor, ci si la practici de pradator: sunt companii care pandesc pe la Automatica iesirea pe poarta a unei noi generatii cu sange proaspat, pe care o incarca direct in autobuze branduite si-o iau in lagarul de munca nefortata si bine platita. Am exagerat putin (la partea cu autobuzele si sangele) insa fenomenul e bine conturat: pur si simplu emigrarea nu mai e asa o tentatie cumplita.

Dealtfel, expertii romani intorsi inca nu sunt un fenomen de masa, insa ei exista si marturisesc ca am cunoscut deja cativa. Acum nu stiu daca-s ghioceii vestitori ai primaverii sau copaci confuzati, care au luat-o razna si-au inflorit in decembrie. Totusi, ideea de a te intoarce in tara pentru binele carierei tale suna revolutionar si trebuie sa recunoastem ca era de neimaginat in anii ’90.

Nu toate sunt vesti bune insa in IT - industria asta, in care se foloseste capul, are si o rata destul de mare de inlocuire a personalului. Voluntara, pentru ca oamenii sunt in permanenta in cautarea unei provocari mai interesante (inclusiv financiar) si a unui lider, cu viziune. E, dealtfel, domeniul in care angajatii nu doar ca-s la fel de destepti ca sefii lor, dar se prind imediat cand sefii n-au idee incotro se duce compania.

Ce spuneti - si alti lucratori stiu? Da, dar au cu mult mai mult de pierdut cand isi lasa slujba...
×
Subiecte în articol: IT