x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Înşelăciune de proporţii pe Facebook cu pagini false Orange, Vodafone, Cosmote

Înşelăciune de proporţii pe Facebook cu pagini false Orange, Vodafone, Cosmote

de Alexandru Radescu    |    22 Feb 2012   •   15:41
Înşelăciune de proporţii pe Facebook cu pagini false Orange, Vodafone, Cosmote

In ultimele zile au apaut pe Facebook pagini care pretind a fi ale principalilor operatori de telefonie mobila din Romania, toate gazduind diverse concursuri cu premii substantiale. In mod aproape “natural' am spune, utilizatorii de Facebook se reped sa dea “like' paginilor pentru a intra astfel in conurs. Din pacate, totul este o escrocherie: toate informatiile personale sunt adunate in baze de date, conturile putand fi ulterior folosite la atacuri informatice.

“Presupunand ca exista un administrator de pagina pentru toate aceste false concursuri, el poate avea acces direct la o serie de statistici. Pornind de la datele de inscriere pe Facebook ale celor care au dat 'like' se poate determina sexul, varsta si localitatea de domiciliu. Mai important este ca se poate evalua si marimea retelei astfel create, ceea ce da indicii despre audienta maxima pe care o poate obtine un mesaj postat pe pagina respectiva', precizeaza Catalin Cosoi, Chief Security Researcher Bitdefender.

“Calculul se face prin adunarea numarului de prieteni ai prietenilor la numarul de 'likes'. De asemenea se poate realiza o monitorizare a conversatiilor, spre exemplu cati oameni vorbesc pe Facebook despre un anume subiect sau cuvant cheie', arata oficialul firmei romanesti de securitate informatica.

Teoretic, pasul urmator al acestui val de false concursuri ar fi trecerea la o etapa mai sofisticata. Ea ar include in pagina de Facebook un tab cu o aplicatie care sa ceara drepturi aditionale asupra contului utilizatorului, precum accesul la datele private si posibilitatea de a posta in numele utilizatorului. Exista in momentul de fata concursuri care fac acest lucru, astfel ca utilizatorilor o sa li se para ceva normal, mai ales ca au fost deja familiarizati, de multe ori in mod fals, cu astfel de metode de promovare.

“Putem presupune ca la un moment dat pe pagina concursului se va anunta ca promotia s-a incheiat si ca extragerea castigatorilor se va desfasura in cadrul unui filmulet. Insa, ca sa poata vedea filmul, utilizatorii vor fi rugati sa-si instaleze un anumit codec, care in cazul respectiv va fi de fapt un virus. Mai mult, se poate merge pana la a indemna utilizatorii sa-si dezactiveze temporar protectia antivirus, deoarece aparent unele solutii de securitate vor detecta 'in mod eronat' acel codec ca fiind malware', avertizeaza expertul Bitdefender

Pozitia Cosmote Romania
Pagina de Facebook “Cosmote Shop' nu apartine Cosmote Romania. Toate concursurile si promotiile din mediul online derulate de companie se desfasoara pe pagina oficiala de Facebook Cosmote Romania sunt prezentate pe www.cosmote.ro si sunt anuntate oficial in mass media. In acest moment se fac demersurile pentru blocarea tuturor paginilor care folosesc ilicit numele si imaginea Cosmote.

Pozitia Orange Romania
Concursul desfasurat pe pagina “Concurs Orange Romania' nu este organizat de noi. Facem demersuri legale pentru a inchide pagina insa pana atunci va sfatuim sa nu participati la concursuri Orange Romania anuntate in alte parti decat pe pagina de Facebook Orange Romania sau pe www.orange.ro
Pozitia Vodafone Romania

Toate concursurile Vodafone Romania sunt anuntate pe pagina Vodafone Buzz si pe www.vodafone.ro Concursul promovat de pagina “Concurs Vodafone Romania' nu este organizat de noi. Momentan facem demersurile necesare pentru inchiderea paginii respective.

×