x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet - Muzica, judecata de internauti

Internet - Muzica, judecata de internauti

de Alexandru Radescu    |    15 Noi 2005   •   00:00
Internet - Muzica, judecata de internauti

Pentru noii veniti in muzica, casele de discuri au pregatit "proba Internetului". Daca melodiile vor avea succes in spatiul virtual, atunci "vor merita" un album pe CD.

Odata cu aparitia programelor de file-sharing, industria muzicala, cinematografica si cea a jocurilor video au vazut in Internet un mare dusman. Neputandu-l infrange insa, au cautat sa se adapteze la el. Si actioneaza pe mai multe fronturi. In majoritatea tarilor, daunele produse de retelele P2P industriilor respective sunt de domeniul sutelor de milioane de dolari. Cel putin asa arata diverse statistici ale caror rezultate sunt insa controversate. Pe de alta parte, tot mai multa lume asculta muzica direct de pe Internet, de pe site-uri specializate sau direct de pe site-ul artistului/trupei.

INOVATOR SI PRAGMATIC. Warner Music a anuntat formarea unei companii care se va ocupa cu "editarea" de mini-albume al caror continut va fi disponibil doar in magazine online, gen iTunes, Rapsody etc. Daca se vor bucura de un larg succes pe Internet, melodiile vor fi editate pe un CD.

"Produsul fizic isi are locul sau in lume, dar folosirea Internetului este o modalitate rapida si mai ieftina de a descoperi noi talente", a declarat pentru Washington Post, Jac Holzman, un nume de legenda in showbizul. Holzman este fostul director executiv de la Elektra, printre "clienti" aflandu-se nume ca Doors sau Queen. "Sa produci, sa distribui, sa realizezi o campanie de marketing pentru CD-ul unui nou artist te costa un milion de dolari. Cu aceeasi suma poti sa lansezi pe Internet pana la zece noi nume", spune Holzman.

SUCCESE. Daca pentru industria filmului nu s-a "inventat" inca un serviciu de dowload legal si ieftin, pentru muzica insa succesul lui iTunes, de exemplu, este peste asteptari. In luna iulie s-a depasit borna 500 de milioane de melodii descarcate de pe iTunes, in numai doi ani de existenta. Pretul standard al unei melodii este de 0,99 dolari, iar pentru un album 9,99 dolari.

LENNON
In luna decembrie, cand se vor comemora 25 de ani de la asasinarea lui John Lennon, casa de discuri EMI va posta pe Internet toate cantecele sale de dupa despartirea de Beatles. Melodiile vor putea fi descarcate de pe diverse site-uri care ofera asemenea servicii, mai putin iTunes. De mai multi ani exista un proces intre compania producatoare de computere Apple si fosta companie de productie a trupei Beatles, Apple.
×
Subiecte în articol: IT internet