x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget iPhone, cu bune şi cu lipsuri

iPhone, cu bune şi cu lipsuri

de Alexandru Radescu    |    03 Iul 2007   •   00:00
iPhone, cu bune şi cu lipsuri
Sursa foto: TONY AVELAR/

Se estimează 500.000 de unităţi iPhone văndute in primele trei zile de la lansare. Pentru operatorul-partener in Europa se poartă in continuare negocieri, fiecare pretendent prezentănd avantaje şi dezavantaje.


Isteria iPhone a inceput de prin 2006, cănd pasionaţi de produse Apple işi incercau talentele de designeri şi postau pe internet propriile variante ale terminalului. Prezentarea lui Steve Jobs de la Macworld, din ianuarie 2007, a depăşit imaginaţia tuturor. Se pare că americanilor le-a intrat in sănge indeletnicirea statului la cozi pentru produse IT&C: fie cu ocazia unei lansări de Windows, fie produse Apple. Şi, odată inhăţat produsul de la tejghea, fericitul posesor devine subiect al agenţiilor de presă, prin exuberanţa afişată. De aici şi pănă la paginile de ziar din intreaga lume e o distanţă măsurată in căteva click-uri. Aproximativ 500.000 de unităţi iPhone s-au văndut in primele trei zile de lansare pe piaţa americană, afirmă analistul Gene Munster (de la fondul de investiţii Piper Jaffray), citat de cnet.com. Potrivit inţelegerilor, operatorul AT&T are exclusivitate de distribuţie in SUA. In momentul de faţă, terminalul este disponibil la preţuri de 499 de dolari (stocare 4GB) şi 599 de dolari (stocare 8GB). Potrivit unui sondaj efectuat de Piper Jaffray, 95% dintre modelele văndute in San Francisco, New York şi Minneapolis au fost cele cu stocare de 8GB. Pentru lansarea europeană se vorbeşte de trimestrul al IV-lea al acestui an, in timp ce pe piaţa asiatică este aşteptat in 2008. Apple negociază de zor pentru operatorul-partener in Europa. Pe piaţa romănească, avantaj ar avea Orange: iPhone nu merge in reţea 3G/HSDPA, beneficiind in schimb de conectivitate EDGE.


CRITICI. Cătălin Frăncu, unul dintre cei mai respectaţi programatori romăni din SUA şi partizan al GNU/LINUX, nota pe blogul său unul dintre "lipsuri": nu suportă formatul Ogg.

"Pentru mine alegerea a fost extrem de simplă: nu ştie formatul Ogg pentru muzică, deci n-am ce face cu el...? Compresia audio in format Ogg poate fi folosită fără drepturi de copyright, fiind o alternativă bună din punct de vedere calitativ pentru mp3. De asemenea, prin iPhone nu poţi să trimiţi MMS-uri, nu are GPS, nu poţi să foloseşti mp3-uri ca ringtone, nu are suport pentru Flash, nu are jocuri.


Competiţie

iPhone are SO X, este quad-band (850/900/1800/1900 MHz), conectivitate Wi-Fi, EDGE, Bluetooth, cameră foto 2.0 megapixeli. Căntăreşte 135 de grame, iar ecranul multitouch (nu are stylus) are o rezoluţie de 480x320 pixeli.
Timpul de vorbire este de pănă la opt ore, bateria in stand-by durează pănă la 250 de ore. Dacă se foloseşte pentru navigare pe internet, acumulatorii ţin pănă la şase ore, pentru video-playback - pănă la şapte ore, in timp ce pentru audio-playback - pănă la 24 ore.
Pănă in momentul de faţă există pe piaţă două terminale care ar putea fi incadrate in aceeaşi categorie cu iPhone, dar fără să beneficieze de "nimbul"Â produsului Apple. Inainte de iPhone a fost lansat LG Prada, un produs de lux ce este disponibil din această lună şi in Romănia, la preţ de 600 de euro. Recent a apărut HTC Touch, terminal disponibil deja şi pe piaţa romănească la preţuri ce variază intre 1.500 şi 1.600 de lei. Spre deosebire de iPhone şi LG Prada, noul HTC are şi stylus.

×
Subiecte în articol: IT pană iphone