x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IPTV - prea scump, WiMAX - fără "legi"

IPTV - prea scump, WiMAX - fără "legi"

de Alexandru Radescu    |    22 Noi 2007   •   00:00
IPTV  -  prea scump, WiMAX  -  fără "legi"

Serviciile de broadband WiMAX sunt viabile pentru Romănia, dar nu avem reglementări. IPTV este prea scump şi nu are strategie.

Serviciile de broadband WiMAX sunt viabile pentru Romănia, dar nu avem reglementări. IPTV este prea scump şi nu are strategie.

WiMAX este o soluţie mai ieftină pentru soluţii broadband, avănd avantaje evidente in faţa ofertelor prin linii ADSL, mai ales pentru zonele rurale sau oraşele mici, a declarat ieri Dieter Angerer, country director Nokia Siemens Networks Romănia. Problema serviciilor WiMAX (Worlwide Interoperability for Microwave Access) in Romănia este reprezentată de lipsa unor reglementări din partea autorităţilor, a adăugat Angerer. Tehnologia este totuşi prezentă in ţara noastră, existănd căteva proiecte de "mici dimensiuni" din partea unor operatori. Comparativ cu Wi-Fi, avantajele WiMAX fix sunt reprezentate de lărgimea de bandă şi o rază de acţiune mult mai mare. Spre deosebire de Ericsson, care se concentrează doar pe LTE (evoluţie a standardelor 3G), Nokia Siemens s-a implicat atăt in WiMAX (fix şi mobil), căt şi in Long Term Evolution.

PREŢURI ŞI SERVICII. In ceea ce priveşte lipsa de succes a serviciilor IPTV in Romănia, oficialul Nokia Siemens consideră că de vină sunt preţurile piperate, inexistenţa unor pachete atractive şi a unei strategii din partea operatorilor furnizori. Totuşi, ne putem aştepta la o creştere semnificativă a numărului de utilizatori in viitorul apropiat.

Legat de competiţia cu Huawei, Angerer a arătat că produsele chinezilor sunt competitive ca preţ, dar liderii pieţei de echipamente (Ericsson, Nokia Siemens sau Alcatel-Lucent) sunt superiori la servicii şi soluţii.

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT wimax