x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Jucariile viitorului

Jucariile viitorului

19 Mai 2004   •   00:00

Zilele acestea, Omul Invizibil s-a mutat in viata reala si poate fi intalnit la San Francisco. Se plimba cu masina zburatoare si muta obiecte cu puterea mintii. Nu e o gluma, ci Festivalul Viitorului.

CRISTIAN IONITA

Masini zburatoare, haine care te fac invizibil, aparate care citesc ganduri si jocuri ce pot fi jucate cu puterea mintii. Pare un roman SF? Nimic mai fals! Toate aceste minuni se produc in prezent si pot fi admirate la Festivalul Viitorului (NextFest). Manifestearea a inceput vinerea trecuta in orasul San Francisco si este organizata de revista americana Wired.

„Am strans laolalta cele mai inovative minti si tehnologii din lumea intreaga. Acestea vor schimba felul in care traim, muncim sau ne distram intr-un viitor destul de apropiat", a declarat editorul sef al revistei Wired, Chris Andersen. Cele 110 produse ale viitorului au fost alese de organizatori din 2.500 de proiecte de cercetare ale universitatilor sau companiilor.

Pantalonii electronici

Printre exponatele pazite „ca ochii din cap" de organizatori se numara costumul care te face invizibil. Acesta este acoperit cu particule minuscule care reflecta lumina si dotat cu camere de luat vederi care fac sa apara pe spatele costumului imagini aflate in fata celui care-l poarta. Este ca un monitor care proiecteaza imagini aflate in partea opusa. Desi nu-l face pe purtator absolut invizibil, costumul pare transparent si este excelent pentru camuflaj in orice mediu. Din aceasta cauza, se pare ca Armata va fi cel mai mare client al inventiei.

Avionul cu roata de rezerva

Cele mai admirative exclamatii sunt scoase de cei care dau cu ochii de standul la care este expusa Masina Cerului, Skycar. Creatorul sau, Paul Moler, a cheltuit vreo 200 de milioane de dolari pentru a-si face inventia sa zboare.

Automobilul zburator are nevoie de vreo 10 de metri pentru a decola si se poate inalta pana la altitudinea de 1.800 de metri. Viteza maxima: 500 de kilometri pe ora. V-ati dori asa ceva, nu?

Inainte sa va faceti prea multe sperante, trebuie sa mentionam ca modelul este scos deja la vanzare, dar costa fix o jumatate de milion de dolari.

Creatorul automobilului zburator spune ca, in 10 ani de acum incolo, un sfert din populatia americii va putea sa-si cumpere o astfel de masina, pentru ca pretul sau va scadea o data cu producreea sa in serie. Si mai bine, dupa 25 de ani, 90% din americani vor zbura cu automobilul propriu in loc sa strabata soselele patriei. Cel putin asa zice genialul sau inventator.

Cititorul de minti

Printre exponate se afla un aparat care stie sa citeasca minti. A fost creat pentru a-i ajuta pe cei care investigheaza crime si este descris ca urmasul detectorului de minciuni. Dracovenia a fost inventata de un neurolog in colaborare cu FBI si CIA si masoara undele emise de creier. Cerecetatorii au descoperit ca mincinosii emit un anumit tip de unde. Tot asa pot fi „detectati" cei care sunt speriati sau oamenii tristi, stresati etc.

Antijocul Brainball

Brainball este un joc electronic pentru care nu este nevoie sa butonezi de zor. Nici macar nu este nevoie sa-si folosesti mainile, picioarele sau ochii pentru a-l juca. Este suficient sa gandesti pozitiv. Daca te enervezi, poti sa fii sigur ca vei pierde. Thomas Broome, unul din inventatorii sai, spune ca este un antijoc. Cu cat esti mai relaxat, cu atat devii mai putin incrancenat sa castigi. Brainball masoara undele alfa emise de creierul jucatorilor. Persoana care este cea mai relaxata impinge bila catre adversar si invinge folosindu-si exclusiv creierul. Printre fanii acestui joc se numara practicantii de yoga si copiii cu probleme de concentrare a atentiei.
×
Subiecte în articol: IT