x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Kaspersky: 42.520 de programe periculoase unice, detectate în luna mai

Kaspersky: 42.520 de programe periculoase unice, detectate în luna mai

de Cristian Ionescu    |    09 Iun 2009   •   00:00

Specialiştii în securitate ai Kaspersky Lab au realizat topurile celor mai răspândite 20 de ameninţări informatice ale lunii mai, 42.520 de programe periculoase unice fiind detectate pe computerele utilizatorilor în luna mai, cifră aproximativ egală cu cea de luna trecută.

Potrivit companiei, nu au fost observate schimbări majore în topul lunii mai, spre deosebire de cel din aprilie, ci doar apariţia a două versiuni noi de malware: Palevo.ddm, un vierme care se transmite prin intermediul reţelelor de tip peer-to-peer (P2P) şi calul troian Swizzor.a.

Primul se răspândeşte atât prin reţele publice P2P, cât şi prin intermediul dispozitivelor mobile, precum stick-uri USB, iar troianul Swizzor foloseşte tactici sofisticate pentru a-şi ascunde prezenţa în sistem, în prezent fiind răspândite câteva sute de versiuni diferite ale acestuia.

Toate categoriile de malware, adware şi alte tipuri de aplicaţii periculoase din Top 20 pot fi grupate în funcţie de clasele diferite din care fac parte. În ultimele luni, schimbările de structură în aceste categorii nu au depăşit cota de 5%.

Cele mai interesante schimbări sunt intrarea direct pe locul trei a troianului Trojan-Clicker.HTML.IFrame.aga şi apariţia lui Virus.Win32.Sality.ae pe ultimele poziţii ale clasamentului. IFrame.aga este unul dintre multiplele tipuri de iframe cunoscute, şi este folosit de către Virus.Win32.Virut. pentru a infecta paginile web. În plus, Sality.ae este ultima variantă a cunoscutului virus Sality, care a intrat în top pe locul 18 şi este posibil ca în lunile următoare să avanseze către primele poziţii ale clasamentului.

×
Subiecte în articol: IT