x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget "Legea lui Moore", la 40 de ani

"Legea lui Moore", la 40 de ani

27 Apr 2005   •   00:00

Pe 10 Aprilie 1965, revista Electronics Magazine a publicat o lucrare a tanarului inginer american Gordon Moore, in care acesta observa ca numarul de circuite integrate se va dubla in fiecare an, proces ce va fi insotit de o reducere pe masura a preturilor.

Cunoscuta sub denumirea de "Legea lui Moore", aceasta observatie a stat la baza unei dezvoltari extraordinare a tehnologiei in intreaga lume. Moore si-a revizuit observatia in 1975, pentru a adauga faptul ca numarul tranzistorilor inclusi intr-un circuit integrat se dubleaza la aproximativ doi ani.

Se poate spune ca "Legea lui Moore" a constituit baza pe care au fost create microprocesoare de catre o industrie a semiconductorilor in plin avant. Aceste "creiere ale computerelor", alaturi de alte tipuri de circuite integrate, au facut posibila aparitia si dezvoltarea PC-ului, a Internetului, a telefoanelor mobile si a jocurilor video.

Impact economic. In afara acestei observatii cu privire la cresterea complexitatii circuitelor integrate, "Legea lui Moore" sugereaza si o scadere a costurilor. Pe masura ce componentele pe baza de siliciu castiga in performanta, pretul lor de productie scade. Microprocesoarele din ziua de azi conduc totul, de la jucarii la schimbarea luminilor semaforului. O carte postala muzicala in valoare de doar cativa dolari contine un microprocesor mai puternic decat cele mai rapide calculatoare mainframe produse cu cateva zeci de ani in urma.

×
Subiecte în articol: IT legea moore