x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Localizare bănoasă

Localizare bănoasă

de Alexandru Radescu    |    12 Dec 2007   •   00:00
Localizare bănoasă
Sursa foto: FILIPPO MONTEFORTE/

Serviciile bazate pe localizare sunt tot mai folosite atăt in scopuri de business, căt şi pentru motive personale. In cinci ani, piaţa vest-europeană va ajunge la 3,3 miliarde de euro.

Serviciile bazate pe localizare sunt tot mai folosite atăt in scopuri de business, căt şi pentru motive personale. In cinci ani, piaţa vest-europeană va ajunge la 3,3 miliarde de euro.

Sunt tot mai numeroase tehnologiile care permit monitorizarea de la distanţă a oamenilor şi obiectelor deopotrivă. Fie că e vorba despre business, fie despre "nevoi" personale. Pentru analiştii de la Juniper Research, piaţa vest-europeană a serviciilor bazate pe localizare va trece de 3 miliarde de euro pănă in 2012. Sunt doi factori-cheie pentru dezvoltarea acestei pieţe: dorinţa de eficientizare in afaceri şi grija pentru siguranţa personală. Deşi sunt multe domenii in care se folosesc aceste servicii, raportul citat se referă la vehicule şi la persoane. In Romănia, Serviciul Monitorizare Flotă permite localizarea pe hartă a telefoanelor mobile Orange aparţinănd unei companii şi oferă persoanei autorizate din cadrul firmei informaţii personalizate despre poziţia şi traseul unuia sau mai multor terminale.

ASPECTE. Se estimează că in Europa de Vest serviciile bazate pe localizare (soluţii wireless) vor monitoriza in cinci ani peste 15 milioane de vehicule. Această ipoteză ar duce la un business continental de aproximativ 2,8 miliarde de euro anual. In acest fel, flota unei firme ar fi mai "eficientă": angajatorul supraveghează şi coordonează mai bine, iar subordonaţii altfel işi vor conduce marfa pe traseu. In ceea ce priveşte monitorizarea prin telefonul mobil, lucrurile sunt mai simple, avănd in vedere funcţionarea tehnologiei GSM. Deşi sunt invocate anumite aspecte de securitate personală (angajaţi VIP), rămăn de discutat detaliile de viaţă privată.

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT