Chiar aşa: ai în teste un telefon din seria walkman, cu care ne-a obişnuit Sony Ericsson, ba chiar aş îndrăzni să spun că-i cel mai bine echipat terminal din această gamă, cu o cameră foto de 8MP cu autofocus, Wi-Fi, A-GPS, accelerometru etc. şi să te topeşti după un soft! O aiureală, dar un pic de sinceritate nu strică nimănui.
Lansat sub deviza "Divertisment fără limite", care promite cumpărătorului o "alianţă" profitabilă între un walkman, o cameră foto de calitate Cyber-shot, telefonie şi aplicaţii Java, Sony Ericsson W995 m-a cucerit cu un soft. Acela care-ţi transformă albumul foto într-un mic filmuleţ, cu sonor la alegere (slideshow, adică), în funcţie de starea de spirit şi conţinutul imaginilor: armonios, nostalgic, relaxant, vesel şi energic. Chiar mă întrebam ce anume, în afara camerei foto de 8,1 MP, va face diferenţa în ochii exigenţi ai unui tester. Sunetul clar şi puternic, preocuparea pentru relaxarea utilizatorului, cât şi conectarea prin Wi-fi sau Turbo 3G sunt soluţia care îl face pe W995 interesant pentru cumpărători.
O dată cu lansarea pe piaţă a lui W995, Sony Ericsson a introdus şi aplicaţia Media Go, folosită la transferul fişierelor audio, video şi foto direct din telefon în computer, indiferent de formatul acestora. Şi a dotat dispozitivul nou lansat cu un ecran de 2,6 inci, TFT, cu 256.000 de culori, rezoluţie QVGA, cameră foto cu sistem de detectare a feţei, înregistrare video WQVGA la 30 de cadre pe secundă (WQVGA nefiind chiar un motiv de laudă), accelerometru, memorie internă de 118 MB, dar şi slot pentru card de memorie Memory Stick Micro (M2), difuzoare stereo, butoane dedicate player-ului muzical (cum altfel, pentru un model walkman?), slot pentru mufă standard de 3,5 mm, venind la pachet cu un card de memorie de 8 GB. Suficient şi pentru stocarea de muzică, dar şi pentru fotografii de calitate.
Mi-a plăcut ideea suportului metalic de birou, pentru sprijinirea telefonului pentru o mai bună vizualizare a conţinutului video, deşi sistemul ales (o clapetă metalică, postată pe carcasă, în spate) nu este chiar cel mai stabil.
Telefonul, care este un slider, are o tastatură fină, dar uşor de utilizat, nefiind un exemplar din lumea touch-urilor. Tastatura se dezvăluie prin deschiderea sliderului, dar accesul la meniu nu este condiţionat de utilizarea acesteia. Dimensiunile lui W995 (97x 49x 15 mm, greutate 113 gr) îl fac utilizabil atât de către domni, cât şi de către doamne, telefonul neatârnând greu la buzunar.
Nu îmi place însă faptul că lentilele camerei foto nu sunt protejate. Cine-şi cumpără un telefon cu o cameră de 8 MP va utiliza funcţia foto şi are sigur pretenţia calităţii. Or lipsa protecţiei lentilelor este o problemă, pentru că lentilele se pot zgâria uşor.
Meniul, uşor de accesat, este bine organizat şi plin de animaţii. Sony Ericsson oferă o dată cu W995 şi un sistem multitasking, chiar dacă nu foarte performant. Există tab-ul Running Apps, care indică ce aplicaţii sunt pornite şi permite alternarea lor. Pentru cei care vor să fie în permanenţă la curent cu noutăţile sau pur şi simplu nu se pot despărţi de postul de radio preferat, W995 este dotat şi cu un radio FM cu RDS. Browserul NetFront îşi face bine treaba, dar pentru împătimiţii Opera Mini, aceasta este numai bună. Pentru a folosi GPS-ul din dotare, W996 are Google Maps preinstalat, care, după cum bine ştim, nu are şi navigaţie vocală.