Gruparile mafiote din estul Europei si Extremul Orient angajeaza hackeri care sa fure informatii bancare de pe computerele infectate cu virusi.
ALEXANDRU RADESCU
|
DISPUTA. Computerul poate fi baza de date, dar si unealta a infractorilor |
Pe masura ce tranzactiile comerciale in format electronic cresc in volum, gruparile mafiote sunt din ce in ce mai atrase de lumea virtuala. Expertii in securitate informatica sunt de parere ca in anul urmator se vor inmulti in mod dramatic virusii conceputi pentru a sustrage informatii legate de conturile utilizatorilor care opereaza tranzactii in sistem electronic. Dupa cum se arata intr-un material vnunet.com, compania Sophos recomanda chiar efectuarea unui update zilnic la antivirus si nu lunar sau saptamanal.
ORIENTARE. "Va fi o redirectionare catre partea comerciala a programelor de virusi" declara Graham Cluley, senior consultant pe probleme tehnologice la Sophos. "Conceperea programelor-virus nu mai este o activitate juvenila, ci una care aduce o gramada de bani", a adaugat expertul. Expertii Sophos spun ca, de departe, cea mai mare problema ramane in continuare sistemul de operare Windows. Cu toate acestea, utilizatorul ramane si el responsabil de "succesul" virusilor, care se raspandesc prin atasamente si care au nevoie de un "curios" care sa le deschida.
CYBERSECURITATE. Securitatea informatica nu mai este demult un subiect de polemica pe diverse forumuri, iar SUA par a fi locul in care retelele de computere au devenit prioritate nationala.
Conform Washington Post - versiunea electronica - zilele trecute, un grup care reprezinta mari nume din industria IT a prezentat un
proiect de cyber-securitate presedintelui George Bush. Cyber Security Industry Alliance a cerut administratiei de
Casa Alba sa creasca eforturile pentru protejarea infrastructurii nationale de computere si Internet.
PRETENTII. Reprezentantii industriasilor americani vor ca directorul Departamentului de Cyber-securitate Nationala sa aiba in stat o functie mai importanta decat in prezent.
Alianta cuprinde companii care vand software, hardware, servicii specilizate pe cyber-securitate si au cerut presedintelui Bush ca in al doilea mandat sa se concentreze mai mult pe securitatea informatica interna.
RETEAUA ROMANEASCA
|
In jur de 330.000 de computere au fost infectate anul acesta in tara noastra. Asta inseamna ca virusii au reusit sa patrunda in unul din 6 computere. Potrivit producatorului de programe antivirus BitDefender, aproximativ 15% din computere au fost afectate. 7% apartin domeniului corporate, iar 35% utilizatorilor casnici. Potrivit estimarilor, din cele peste 2,2 milioane de computere romanesti, doar 1,6 milioane au instalat un program antivirus. Asta inseamna ca un computer din 4 este neprotejat. Producatorii romani de antivirusi au detectat doar in primele 6 luni ale acestui an 11.650 de noi virusi sau variante ale acestora. Prin comparatie, in semestrul intai al anului trecut au fost descoperiti doar 1.650 de virusi.
|