x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mașinile fără șofer, invențiile care v-ar putea ucide

Mașinile fără șofer, invențiile care v-ar putea ucide

27 Oct 2015   •   14:11
Mașinile fără șofer, invențiile care v-ar putea ucide

„Este mult prea periculos. Nu poți cere unei persoane să conducă o mașină de două tone care i-ar putea provoca moartea”, afirma Elon Musk, unul din principalii promotori ai autovehiculelor fără șofer.

Cu siguranță, în viitor, tehnologia va fi extrem de evoluată și de sigură și, de aceea, mulți specialiști preconizează ca mai devreme sau mai târziu, nu vor mai putea fi încheiate asigurări pentru autoturismele manuale, scrie independent.co.uk.

Cercetările în acest sens avansează, totuși Musk și ceilalți oameni de știință nu au reușit să rezolve dilema etică din spatele invenției lor: roboții vor fi programați de oameni să ucidă în cazul accidentelor inevitabile.


Problema troleului

Un troleu (dotat cu tehnologia fără șofer) se deplasează în mod normal pe șine. În față, pe șine, sunt prinși cinci oameni care nu se pot mișca. Troleul se îndreaptă fix către ei. Vă aflați în punctul de control, în apropierea unei manete. Dacă apăsați maneta, troleu își va schimba direcția. Totuși, observi că o persoană se află în apropierea șinelor pe care troleu s-ar muta. Aveți două opțiuni:

1. Nu faceți nimic, iar troleul omoară cele cinci persoane imobilizate.
2. Apăsați maneta, schimbați ruta troleului și astfel va ucide o persoană.

Care este alegerea corectă?


Imaginați-vă că în viitor veți fi pus în fața deciziei de a vă cumpăra sau nu o astfel de mașină care se conduce singură. Totuși, aceasta este programată să vă sacrifice viața dacă asta înseamnă salvarea altor 10.

Din perspectivă utilitaristă, această variantă ar reprezenta un rău mai mic pentru societate, dar cei din școala de gândire deontologică ar afirma că mașina nu ar trebui programată să ia o astfel de decizie, să ucidă șoferul, ci să se îndrepte către grupul de persoana, așa cum „natura a intenționat”.

Ceea ce trebuie să avem în vedere este că mașinile conduse manual și în general cele care nu sunt dotate cu un soft special provoacă cu certitudine mai multe accidente.

Ce ați alege? V-ați cumpăra o astfel de mașină? Dacă ați face această achiziție, cum ați dori să fie programată?
 

×