x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mobile World Congress şi-a deschis ieri porţile la Barcelona. Noile supertelefoane sunt quad-core, dar nu şi 4G

Mobile World Congress şi-a deschis ieri porţile la Barcelona. Noile supertelefoane sunt quad-core, dar nu şi 4G

de Alexandru Radescu    |    28 Feb 2012   •   09:37
Mobile World Congress şi-a deschis ieri porţile la Barcelona. Noile supertelefoane sunt quad-core, dar nu  şi 4G

Pentru al saptelea an consecutiv, congresul mondial telecom este gazduit de orasul simbol al Cataluniei, Barcelona devenind din 2011 sI “Capitala a Comunicatiilor Mobile'.

Chiar daca data de 27 februarie era marcata pentru deschiderea generala a celei mai mari expozitii a industriei telecom, unii producatori nu au putut rezista tentiei de a dezvalui noutatile acestui an inca de duminica. |n orice caz, ziua de ieri a fost una a lansarilor pe banda rulanta de la companii precum Nokia, LG, HTC, Sony, Huawei, ZTE etc. La o prima privire asupra noilor modele smartphone anuntate se remarca debutul unei noi ere pentru terminalele mobile “de buzunar': procesoare quad-core/chipset Tegra 3, mai puternice practic decat descktop-urile de acum cativa ani!

Surprinde insa absenta tehnologiei LTE/4G incorporate in aceste telefoane mobile, asta daca stam sa ne gandim ca la prima expozitie de tehnologie a anului (CES/Las Vegas, ianuarie), mai toti producatorii importanti au venit cu astfel de modele smartphone. Nu putem decat sa constatam ca Europa ramane in urma Statelor Unite sI Asiei cu dezvoltarea retelelor 4G, criza prelungita continuand sa afecteze business-ul din telecom european. Ceea ce de altfel, au tinut sa sublinieze oficialii Ericsson la MWC, in conferinta de debut de ieri. “Pe termen scurt, ne asteptam ca operatorii sa fie mai precauti cu investitiile pe care le fac, ca raspuns la climatul macroeconomic si politic incert', a precizat Hans Vestberg, CEO Ericsson. Potrivit reprezentantului companiei suedeze, capacitatea retelelor nu e prioritara in acest moment pentru operatori, ci sunt vizate proiecte de modernizare si extinderea a acoperiri retelelor.

Ofensiva chinezilor si supriza Nokia

Revenind la noile modele smartphone, sa incepem cu Nokia 808 Pure View care ne uimeste cu un senzor de 41MP! Imaginile capturate sunt apoi prelucrate intern ('resample'), la zoom x4 nepierzandu-se niciun detaliu din fotografiile care ar trebui sa fie la ora actuala cele mai performante din piata telecom. Smartphone-ul vine pe platforma Symbian Belle iar optica de la Carl Zeiss este una reconstruita pentru terminalul finlandezilor. Nokia 808 Pure View ar trebui sa apara pe piata in luna mai. Dupa despartirea de Ericsson, japonezii de la Sony au control 100% asupra telefoanelor mobile, prezentand la MWC: Xperia S, U, P (noua familie NXT). Lider de grup este fara indoiala Xperia S, cu un ecran de 4 inci (Mobile Bravia), SO Android 2.3 si procesor dual-core la 1.5GHz.

Coreenii LG au cu siguranta cea mai bogata, variata oferte pentru MWC 2012: pe de-o parte se evidentiaza 'monstrul' Optimus 4X HD ( quad-core/chipset Tegra 3, ecran de 4.7 inci, Android 4.0, acumulatori 2150 mAh). Pe de alta parte, noua generatie de smartphone 3D (fara ochelari specifici): Optimus 3D Max, toate pregatite pentru comercializare din trimestrul II al anului. Si nu in ultimul rand noua gama de smartphone-uri de la HTC, One X, XL, S si V: procesoare grafice rapide, camere digitale performante si functii avansate pentru redarea de muzica, gratie tehnologiei Beats Electronics. 'Nava amiral' a taiwanezilor este modelul One X, tot pe chipset Tegra 3/quad core, impreuna cu ecran de 4.7 inci (Gorilla Glass), Android 4. Cu astfel de mini-computere de buzunar se evidentiaza si gigantii chinezi Huawei (Ascend D) si ZTE (Era).

×