x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mobilul furat, efort inutil!

Mobilul furat, efort inutil!

08 Iun 2004   •   00:00

Hotii de telefoane mobile trebuie sa se reprofileze sau vor ramane fara paine. In Europa a inceput implementarea unui sistem care permite blocarea de la distanta a celularelor, pe baza codului IMEI.

ALEXANDRU RADESCU

Unii infractori au impresia ca traiesc intr-o lume in care se pot descurca fiindca sunt mai "destepti" decat vecinul din autobuz care nu si-a indesat telefonul mobil in buzunarul secret al gentii. Operatorii de telefonie francezi au venit cu o idee care va mai reduce din veniturile unor borfasi. Totul porneste de la codul IMEI, un soi de carte de identitate a mobilului. Astfel, s-a creat in Franta o baza de date a codurilor IMEI, iar in clipa in care s-a furat un telefon, reclamantul anunta operatorii de telefonie. Acestia dezactiveaza aparatul, care nu mai poate functiona chiar daca i se schimba cartela SIM. Codul IMEI al telefonului se poate afla dupa ce se tasteaza *#06#; codul va fi afisat pe ecran.

Deocamdata, Franta

Franta este prima tara europeana in care se aplica aceasta masura de securitate "post-operatorie". Surse autorizate din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor ne-au declarat ca, deocamdata, in tara noastra nu se pune problema blocarii celularelor furate pe baza codului IMEI. La nivel european, aceasta tehnologie se afla doar la stadiu de proiect. Tara noastra va lua in calcul implementarea acestui sistem dupa ce Uniunea Europeana va definitiva sistemul de blocare a telefoanelor furate, spun sursele citate.

Campanie nationala

"Mobil furat = Mobil blocat". Acesta este dictonul sub care a demarat in Franta campania de informare a publicului in legatura cu blocarea codului telefoanelor furate.

Pentru aceasta campanie de informare, politia si AFOTM au tiparit afise care vor fi amplasate in gari, in statiile de metrou din Paris, Lille, Lyon si Marsilia, dar si in cafenele. Ideea mesajului se va axa si pe faptul ca "nu va servi la nimic furtul unui telefon mobil", a declarat Michel Gaudin, director general al politiei nationale. Conform statisticilor oferite de catre politie, in 2003 s-au furat in Franta 185.000 de telefoane mobile, 55.000 dintre aceste aparate fiind furate prin acte de violenta.

PIATA NEAGRA - 30%

Folosind raportarile operatorilor romani de telefonie mobila, Ministerul Comunicatiilor a estimat ca vom avea 9 milioane de utilizatori ai serviciilor pana la sfarsitul acestui an. Asta inseamna ca romanii vor detine la sfarsitul lui 2004 peste 9 milioane de celulare. La randul lor, reprezentantii marilor producatori de telefoane mobile estimeaza ca piata neagra (aparate furate sau introduse ilegal in tara) a acestor produse este de 25%-30%. La acest procent s-a ajuns comparand numarul utilizatorilor serviciilor de telefonie cu numarul de telefoane importate cu acte in regula in Romania. Concluzia: la sfarsitul lui 2004 vom avea cel putin 9 milioane de persoane cu telefoane si mai putin de 7 milioane de celulare cu acte in regula. (Cristian Ionita)

CONTRATIMP

Ca principiu, atunci cand intra in functiune sistemul care permite blocarea celularelor pe baza codului IMEI, nu mai pot fi folosite nici celularele produse pe vapor sau furate din alte tari si vandute apoi de contrabandisti. Operatorii de telefonie vor permite accesul in retea doar a posesorilor de celulare avand un cod IMEI "legitim". Cum exista posibilitatea ca acest sistem sa fie fie introdus peste cativa ani si in tara noastra, cei care au de gand sa-si cumpare telefoane din targ ar face bine sa se gandeasca de doua ori. S-ar putea sa nu le foloseasca prea mult.

Producatorii au avertizat de nenumarate ori ca aceste aparate nu prezinta nici un fel de garantii din punct de vedere al calitatii. Mai mult, celularele reparate de persoane neautorizate prezinta si riscuri pentru sanatatea utilizatorilor din cauza nivelului de radiatii (SAR). (Cristian Ionita)
×
Subiecte în articol: IT