x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Monumente istorice, redate 3D prin utilizarea imaginilor de pe Flickr

Monumente istorice, redate 3D prin utilizarea imaginilor de pe Flickr

25 Noi 2010   •   16:37

Imaginile au fost analizate şi modificate de un computer, detaliile modelelor fiind puse la punct în mai puţin de o zi. Echipa din spatele acestui proiect consideră că prin crearea acestor modele va ajuta la păstrarea construcţiilor emblematice ale lumii.

Modelele 3D au fost realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord şi de la Universitatea elveţiană ETH din Zürich.

Tehnica utilizării milioanelor de fotografii pentru a recrea în detaliu imagini 3D a fost anterior utilizată şi de Microsoft, prin tehnologia PhotoSynth.

Prin analiza modului în care obiectul a apărut din diferite unghiuri de vizualizare şi distanţe, un model “brut” 3D al obiectului a putut fi creat, a declarat profesorul Marc Pollefey de la Universitatea din Carolina, citat de BBC News Online. Mai departe, inginerii au efectuat o analiză detaliată a fiecărui pixel în cadrul aceluiasi grup de fotografii pentru a studia suprafaţa obiectului ţintă. “Acest lucru ne-a permis să recreăm modele incredibil de detaliate ale siturilor istorice”, a precizat Pollefey.

×